U trendu

Rusija mora da plati 50 milijardi dolara bivšim akcionarima Jukosa

Holandski sud potvrdio je danas u şalbenom postupku presudu kojom se Rusiji nalaşe da plati 50 milijardi dolara na ime odštete bivšim akcionarima sada rasformiranog naftnog giganta Jukosa.

„HaÅ¡ki apelacioni sud odlučio je danas da je prethodna presuda u prilog Ruske federacije bila netačna“, navodi se u saopÅ¡tenju suda. Tom presudom HaÅ¡kog okruÅŸnog suda iz 2016. godine poniÅ¡tena je prethodna sudska odluka o potrebi plaćanja odÅ¡tete.

U danaÅ¡njem reÅ¡enju navodi se da je prva presuda koju je doneo Stalni arbitraÅŸni sud da se plati 50 milijardi dolara odÅ¡tete bivÅ¡im akcionarima „ponovo na snazi“.

Na novu odluku suda moÅŸe da se uloÅŸi ÅŸalba Vrhovnom sudu Holandije. Rusija je najavila da će se ÅŸaliti na odluku.

ArbitraÅŸni panel je tada presudio da je Moskva preuzela kontrolu nad Jukosom 2003. godine tako Å¡to je obasula kompaniju ogromnim poreskim potraÅŸivanjima. Taj potez je vidjen kao pokuÅ¡aj da se ućutka generalni direktor Jukosa Mihail Hodorkovski, glasni kritičar ruskog presednika Vladimira Putina.

U presudi arbitraşe iz 2014. godine navedeno je da Rusija nije delovala u dobroj volji kada je potraşivala ogromne poreze od Jukosa, čak iako su neki od poreskih aranşmana kompanije moşda bili sumnjivi. Drşava je pokrenula puni napad na Jukos i njegove vlasnike da bi izazvala bankrot kompanije i prisvojila imovinu i istovremeno sklonila Hodorkovskog sa političke arene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar