U trendu

Rusija: Nema rizika od nestašice hrane na domaćem tržištu

MOSKVA – Rusija je saopštila danas da ne postoji rizik od nestašice hrane na domaćem tržištu i apelovala na potrošače da ne prave zalihe osnovnih namirnica nakon što je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

„Nema rizika od nestašce robe ili smanjenja asortimana. Ne treba veštački podsticati potražnju kupovinama za budući period“, navela je potpredsednica vlade Viktorija Abramčenko u saopštenju, prenosi Rojters.

Ruska ekonomija se suočava sa najvećom krizom od pada Sovjetskog Saveza 1991, nakon što su SAD i Evropa izolovali Rusiju iz velikog dela svetske ekonomije zbog vojne operacije u Ukrajini.

Abramčenko je poručila da će Rusija „preorijentisati tržište, proširiti mrežu partnera i uspostaviti obostrano profitabilnu trgovinu za prijateljskim zemljama“, dodajući da su već preduzeti koraci da se zaštiti domaće tržište hrane u svetlu zapadnih sankcija.

Premijer Mihail Mišustin je potpisao u ponedeljak naredbu o zabrani izvoza belog i sirovog šećera do 31. avgusta i o zabrani izvoza pšenice, raži, ječma i kukuruza u susedne države Evroazijske ekonomske unije do 30. juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.