Rusija produžila Srbiji rok za otplatu kredita za železnicu

Rusija je produžila do 2021. godine rok otplate kredita odobrenog Srbiji 2013. godine za modernizaciju srpske železnice, objavljeno je na zvaničnom ruskom portalu za pravne informacije.

U dokumentu se navodi da su se vlade Rusije i Srbije „radi daljeg razvoja i jačanja prijateljskih odnosa koji postoje između dve zemlje, i razvoja uzajamno korisne saradnje“ dogovorile da će srpska strana koristiti kredit od 2013. do 2021. godine, prenosi portal Sputnjik.

Rusija i Srbija su u januaru 2013. godine potpisale u Moskvi sporazum o izvoznom kreditu vrednom 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice. Dokument je sa ruske strane potpisao ministar finansija Anton Siluanov, a sa srpske tadašnji ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić.

Tada je saopšteno da je rok otplate kredita pet godina sa kamatnom stopom od 4,1 odsto godišnje.

Prema novoj odluci Moskve, Srbija treba najkasnije do 15. marta 2018. godine da isplati proviziju od jedan odsto na neiskorišćenu sumu kredita na dan 31. decembra 2017. godine. Takođe, Srbija bi trebalo najkasnije do 15. marta 2022. godine da isplati istu proviziju od neiskorišćenog iznosa kredita na dan 31. decembra 2021. godine, navodi ruski portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.