U trendu

Rusija profitira od izvoza uglja uprkos sniženim cenama

MOSKVA – Ruski proizvođači uglja ostvarili su profite iako su morali da izvoze po cenama sniženim od 50 do 60 odsto, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Andrej Belousov.

Obraćajući se na međunarodnom izvoznom forumu u Moskvi „Proizvedeno u Rusiji 2022“, Belousov je rekao da Rusija ostvaruje dobit od izvoza svojih energetskih resursa uprkos diskontnim cenama zbog energetske krize.

„Snizili smo izvozne cene za ugalj od 50 do 60 odsto. Naše kompanije su prinuđene da prodaju ugalj po ceni otprilike upola nižoj od tržišne, ali i dalje ostvaruju profite“, kazao je on, prenosi agencija Anadolija.

Slična situacija je sa izvoznicima đubriva koji moraju da prodaju po diskontnim cenama, kao i sa izvoznicima nafte, koji su snizili cene za 20 do 30 procenata.

Evropska unija je u okviru petog paketa sankcija prema Moskvi, usvojenim u aprilu, zabranila kupovinu, uvoz ili isporuku uglja iz Rusije. Taj paket sankcija je stupio na snagu u avgustu nakon završetka prelaznog perioda.

Unija je, međutim, 21. septembra ažurirala svoju direktivu o ekonomskim sankcijama protiv Rusije, dozvoljavajući evropskim kompanijama da prevoze ugalj iz Rusije u druge zemlje, i odobrila im da pružaju usluga kao što su finansiranje i osiguranje, navodi Anadolija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar