U trendu

Rusija proizvela prvu domaću gasnu turbinu velike snage

MOSKVA – Ruski proizvođač energetske opreme Pauer Mašins završio je montažu i testiranje prve gasne turbine velike snage domaće proizvodnje, u nastojanju da zameni uvoznu energetsku opremu nedostupnu zbog sankcija.

Kompanija je saopštila danas da Pauer Mašins planira da do 2025. proizvodi osam turbina od 170 megavata godišnje, da u budućnosti poveća godišnji kapacitet na 12 turbina i da obezbedi održavanje gasnih turbina, uključujući i one iz uvoza, prenosi Rojters.

Prvi kupci domaće gasne turbine biće ruska naftna kompanija Tatnjeft, državni energetski holding InterRAO i elektroenergetska kompanija Rushidro, navodi se u saopštenju.

Rusija godinama pokušava da pokrene proizvodnju sopstvenih gasnih turbina srednjeg i velikog kapaciteta za elektrane. Taj proces se ubrzao pošto je uvoz i održavanje opreme u Rusiji postalo mnogo teže otkako je Zapad uveo Moskvi sankcije bez presedana zbog napada na Ukrajinu 24. februara, navodi britanska agencija.

Kompanije Simens Enerdži, DŽeneral Elektrik i Alstom, čije su turbine korišćene za izgradnju savremenih gasnih elektrana u Rusiji, ili se povlače s ruskog tržišta ili su već obustavile rad.

Pored preduzeća Pauer Mašins, i ruska državna firma Junajtid Endžin Korporejšen saopštila je da planira da proizvodi dve turbine velike snage godišnje do 2023. i četiri do 2025.

„Moćna turbina, koja je sklopljena i testirana na našem poligonu, živi je dokaz da smo na dobrom putu i ​​da će naš cilj biti ostvaren: Rusija će imati svoje gasne turbine, imaće svoju tehnologiju i potpuno domaću proizvodnju“, naveo je u saopštenju Aleksandar Konjuhov, šef Pauer Mašinsa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar