U trendu

Rusija spremna da pomogne Evropi da prevaziđe energ. krizu

MOSKVA – Rusija je spremna da pomogne Evropi u prevazilaženju energetske krize, a Evropa mora da prepozna potrebu za recipročnim koracima, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

„Gasprom ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim zemljama, i to ne samo u potpunosti, već i više. Spremni smo da pomognemo Evropi da prebrodi ovu krizu, ali Evropa takođe mora da prepozna potrebu za recipročnim koracima“, rekao je Lavrov na sastanku s članovima Udruženja evropskih preduzeća u Rusiji, prenosi Tas s.

Šef ruske diplomatije je istakao da Moskva žali što Evropska unija ne podržava energetsku saradnju izvesnih zemalja s Rusijom.

„Blago rečeno, u Briselu, u Evropskoj komisiji, energetska saradnja određenih zemalja s Rusijom se ne podržava. To je za žaljenje“, poručio je on.

Naveo je takođe da je Moskva protiv protekcionističkih mera Evropske unije prema drugim zemljama, dodajući da EU sve više i sve češće koristi restriktivne mere.

„Čujemo, a to niko ne krije, da se pripremaju novi protekcionistički instrumenti. Uvereni smo da je to pogrešan pristup. Trebalo bi da zajedno tražimo modele rasta koji bi pomogli našim ekonomijama da se vrate održivom razvoju nakon kovida“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija je za pragmatičnu saradnju, uzimajući u obzir realne potrebe koje proizilaze iz obaveze društveno-ekonomskog razvoja Rusije i obaveze daljeg razvoja evropskih zemalja, čija preduzeća učestvuju na današnjem sastanku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.