U trendu

Ruska ambasada u SAD: Ograničenjem cene nafte preoblikuje se slobodno tržište

VAŠINGTON – Ograničenje cene ruske nafte, koje su uveli SAD i njeni partneri, u praksi znači da se osnovni principi slobodnog tržišta zapravo preoblikuju, saopštila je danas ruska ambasada u Vašingtonu navodeći da to neće smanjiti potražnju za ruskom naftom.

„Stratezi u Vašingtonu, koji se kriju iza plemenitih slogana o osiguravanju energetske stabilnosti za zemlje u razvoju, ćute pred činjenicom da trenutna neravnoteža na energetskim tržištima proizilazi iz njihovih loše osmišljenih postupaka. Pre svega, mislimo na sankcije prema Rusiji i zabranu uvoza energenata iz naše zemlje“, navela je ambasada, preneo je TAŠ.

Ambasada dodaje da kolektivni Zapad pokušava da reši probleme koje je sam kreirao.

„Zapravo, prisustvujemo preoblikovanju osnovnih principa slobodnog tržišta“, navodi se u saopštenju.

„Ovakvi koraci će neizbežno dovesti do povećanja neizvesnosti i nametanja većih troškova za potrošače sirovina. Štaviše, od sada, nijedna zemlja nije zaštićena od uvođenja raznoraznih ograničenja na njen izvoz, nametnutih iz političkih razloga“, dodali su iz ruske diplomatske misije u SAD.

Članice G7 i Australija su u zajedničkom saopštenju poručile da su se složile oko toga da se odredi limit na cenu ruske nafte u iznosu od 60 dolara po barelu.

Ova odluka će stupiti na snagu 5. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar