U trendu

Ruska rublja na najnižem nivou od aprila 2022.

MOSKVA – Ruska rublja danas je pretrpela najveći dnevni pad ove godine i zabeležila najnižu vrednost u odnosu na dolar i evro od aprila prošle godine.

Rublja je danas pala za više od dva odsto u odnosu na američki dolar i kupuje se za 83,50 za dolar i 91,32 u odnosu na evro, prenosi Rojters.

Rublja je pala na vrednost od 113 za dolar nakon što je počeo rat u Ukrajini u februaru 2022. godine, ali su Centralna banka i Ministarstvo finansija stabilizovali valutu i ona je u julu ojačala na 50 za dolar.

Međutim, otkako su zapadne zemlje odredile krajnju granicu cene ruske nafte krajem prošle godine, rublja je opet oslabila i to od oko 60 za dolar na više od 80 za dolar ove nedelje.

Trgovci navode da se rublja nalazi pod pritiskom zbog niza problema uključujući prodaju imovine na zapadu, što je podstaklo potražnju za dolarima, dok su niže cene nafte u martu smanjile prihode od izvoza.

Prema analizi Rojtersa, rublja je ove godine treća najgora svetska valuta, a gori od nje su argentinski pezos i egipatska funta.

Očekuje se da rublja u narednim danima ojača u odnosu na dolar zahvaljujući nedavnom rastu cena nafte, s obzirom na to da je Rusija drugi najveći izvoznik nafte na svetu, iza Saudijske Arabije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar