U trendu

Ruska VTB banka prodala građanima jednu tonu zlata u martu

MOSKVA – Ruska VTB banka, drugi najveći zajmodavac u zemlji koji je pod zapadnim sankcijama zbog akcije Moskve u Ukrajini, prodala je ovog meseca jednu tonu zlata kupcima i očekuje daji rast potražnje, saopšteno je danas iz te državne banke.

Rusija je 1. marta ukinula porez na dodatu vrednost od 20 posto na prodaju zlata individualnim kupcima, pa su građani pohrlili da svoju ušteđevinu ulože u sigurnu imovinu kada je rublja pala na rekordno nizak nivo tokom marta, prenosi Rojters.

Iz VTB banke su saopštili da su primili više od 200 porudžbina otkako su krenuli s prodajom zlatnih poluga početkom meseca, dodajući da su kupci najčešće pazarili poluge od jednog kilograma.

U situaciji „povećane neizvesnosti“, zlato omogućava investitorima da diverzifikuju svoje portfelje, zaštite vrednost svoje ušteđevine i sačuvaju je za buduće generacije, naveo je u saopštenju viši potpredsednik VTB-a Dmitrij Brejtenbiker.

Kupovina plemenitih metala od strane ruskih domaćinstava takođe bi trebalo da dovede do smanjenja količine gotovinskih sredstava u opticaju koja preplavljuju privredu, kažu analitičari.

Cena zlata se danas kretala blizu 1.933,7 dolara za uncu, što je nedaleko od maksimuma iz 2020. godine od 2.072,50 dolara, i znatno iznad nivoa od oko 1.800 dolara na početku godine.

Ruska centralna banka je od ponedeljka ponovo počela da kupuje zlato od poslovnih banaka po fiksnoj ceni od 5.000 rubalja (59,35 dolara) po gramu, nakon što je sredinom marta privremeno obustavila te kupovine kako bi se podmirila povećana potražnja stanovništva za „žutim metalom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.