U trendu

Ruski ambasador: S. tok 2 vazan za energetsku bezbednost Evrop

BERLIN – Gasovod Severni tok 2 je neophodan za energetsku bezbednost Evrope, izjavio je danas ruski ambasador u Nemačkoj, Sergej Nečajev.

„Razočala nas je najava suspendovanja postupka sertifikacije. Nemačka vlada je uvek govorila da je Severni tok 2 komercijalni, čisto ekonomski projekat koji nije povezan sa političkim zbivanjima“, rekao je ruski diplomata novinarima u Berlinu, prenosi Tas s.

Dodao je da se sada „izgleda, taj (nemački) stav menja kao rezultat aktivnog pritiska međunarodnih partnera“.

„Verujem da je Severni tok 2 neophodan prvenstveno za energetsku bezbednost Evrope, od čega će korist imati i stanovnici Nemačke i Evrope, kao i privreda kojoj su potrebni energetski resursi“, naveo je Nečajev.

On je naglasio da se iskreno nada „da je ovo privremena mera i da će na kraju prevladati zdrav razum i pragmatizam“.

Nemački kancelar Olaf Šolc je saopštio u utorak da nemačka vlada zaustavlja proces sertifikacije projekta gasovoda Severni tok 2 nakon što je Rusija priznala samoproglašene republike Donjeck i Lugansk, u istočnoj Ukrajini.

„Situacija je danas radikalno drugačija i stoga, u svetlu najnovijih događaja, moramo da preispitamo stav u vezi sa Severnim tokom 2. Danas sam zatražio od Ministarstva za ekonomska pitanja da povuče izveštaj o analizi energetske bezbednosti iz Federalne agencije za mreže“, rekao je Šolc.

Objasnio je da je to „tehnički, ali neophodan administrativni i pravni dokument, bez kojeg sertifikacija gasovoda ne može da se uradi“, i poručio da „bez sertifikacije, Severni tok 2 ne može da bude pokrenut“, navodi Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.