U trendu

Ruski ministar finansija učestvovaće na sastanku G20

DŽAKARTA – Indonezija, aktuelni domaćin Grupe 20 (G20) velikih svetskih ekonomija, saopštila je danas da je ruski ministar finansija Anton Siluanov potvrdio da planira učešće putem video linka na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka G20 sledeće nedelje.

Zvaničnik indonežanskog ministarstva finansija Vempi Saputra je rekao na brifingu za medije da DŽakarta razmatra da li da pozove i Ukrajinu na sastanak, koji će biti održan 20. aprila u Vašingtonu, a na kojem će biti reči „o uticaju sukoba u Ukrajini na globalnu ekonomsku situaciju“, preneo je Rojters.

„Nemamo mandat da ne pozovemo bilo kod člana. Kao predsedavajućI G20, Indonezija je pozvala sve članove i do danas su neki potvrdili fizičko prisustvo, a neki virtuelno“, naveo je Vempi, napominjući da se to odnosi na sve članove, uključujući rusko ministarstvo finansija i centralnu banku.

Pitanje članstva Rusije u G20 je podelilo grupu, nakon što je američki predsednik DŽo Bajden predložio krajem marta da Rusija bude isključena iz G20, pri čemu su njegov predlog su podržali još neki zapadni lideri, dok su drugi, uključujući Kinu, protiv toga.

Američka ministarka finansija DŽenet Jelen je rekla prošle nedelje da Rusiju treba izbaciti iz G20 i upozorila da će SAD bojkotovati sastanke G20 ako na njima budu učestvovali ruski zvaničnici.

Moskva je nedavno saopštila da predsednik Vladimir Putin namerava da prisustvuje samitu G20 na Baliju u novembru.

Indonezija, koja će takođe biti domaćin sastanka ministara finansija G20 u julu, ističe da se DŽakarta drži principa neutralnosti i da nastoji da iskoristi svoje predsedavanje Grupom 20 za rešavanje globalnih ekonomskih problema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.