Ruski predsednik i saudijski princ razgovarali telefonom o OPEK -u

MOSKVA – U drugom telefonskom razgovoru ove nedelje, ruski predsednik Vladimir Putin i saudijski princ Mohamed bin Salman Al Saud fokusirali su se na sporazume u okviru organizacije prozvođača nafte OPEK-a i izrazili spremnost za dalju saradnju u toj oblasti, javlja TAS S.

U nastavku prethodnog telefonskog razgovora, 13. oktobra, oni su razmenili mišljenja o implementaciji postojećih sporazuma u okviru OPEK-a i još jednom potvrdili spremnost za blisku saradnju u toj oblasti, radi održavanja stabilnosti na svetskom tržištu energenata, saopštio je Kremlj.

Na zahtev Saudijske Arabije, ruski predsednik i saudijski princ su 13. oktobra održali telefonski razgovor u kojem je akcenat stavljen na bilateralnu saradnju, uključujući i u okviru OPEK-a.

Ažurirani sporazum OPEK-a stupio je na snagu 1. maja. Zemlje obuhvaćene sporazumom su se složile da smanje proizvodnju nafte za 9,7 miliona barela po danu u maju i julu. Od avgusta do decembra ove godine, proizvodnja nafte trebalo bi da bude smanjena za 7,7 miliona barela po danu, a od januara 2021. do aprila 2022. godine za 5,8 miliona barela po danu.

Sporazum će biti na snazi dve godine, ali bi uslovi koje predviđa mogli da budu izmenjeni u decembru 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.