U trendu

Ruski vicepremijer: Ograničenje cene ruske nafte 'štetno' bi delovale na svetsko tržište

Ruski vicepremijer zadužen za energiju Aleksandar Novak osudio je danas svako ograničenje cena ruske nafte koje će, po njemu, „narušiti tržišne mehanizme“ i moglo bi da ima „vrlo štetan efekat“ na svetsku industriju. 

Pominjući moguće „nestašice nafte“ u slučaju usvajanja takve mere koju predvidja EU, Novak je još jednom upozorio da ruske firme „neće isporučivati naftu zemljama koje primenjuju tu meru“. 

Početkom septembra Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) objavila je da će „hitno“ uvesti ograničenje cene ruske nafte da bi se oborili prihodi od prodaje te sirovine kojima se finansira ruska ofanziva u Ukrajini.

Rusija bi prodavala svoju naftu tim zemljama po ceni manjoj od one po kojoj je prodaje sada, ali koja bi ostala viša od troškova proizvodnje da bi Rusija imala ekonomskog interesa da nastavi da im prodaje i da ne bi prekinula isporuke.

Medjutim, Indija i Kina koje su medju najvećim uvoznicima nafte na svetu ne izglada da su spremne da se usaglase sa G7 u ovoj fazi, pošto Rusija njima prodaje naftu po povlašćenim cenama.

Ruski vicepremijer je takodje pozdravio današnju „istorijsku odluku“ zemalja članica Organizacije zemalja proizvodjača nafte,  plus pridruženih zemalja medju kojima je i Rusija (Opek Plus) da drastično smanje svoje proizvodne kvote sa dva miliona barela dnevno u novembru da bi podržale cene pogodjene strahovanjem od recsije. 

Upitan o curenjima na gasovodima Severni tok jedan i dva u Baltičkom moru Novak je rekao da bi Rusija u kratkom roku mogla da isporučuje gas preko jedne neoštećene cevi gasovoda Severni tok dva, koji je završen ali nije pušten u rad, i nije dobio potrebne upotrebne dozvole posle početka ruske invazije u Ukrajini.  

Da bi se koristio Severni tok dva potrebno je da Evropljani donesu neophodne  pravne odluke o sertifikaciji i ukidanju restrikcija koje se odnose na taj gasovod, rekao je Novak, koji je učestvovao u ime Rusije na sastanku „Opek Plus“ u Beču. 

Novak je takodje pozvao da se sprovede „objektivna istraga“ o uzrocima navodne sabotaže tih gasovoda u Baltičkom moru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar