Rusko-srpski poslovni savet

Srpski privrednici, tokom zvanične višednevne posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Rusiji, danas učestvuju na zajedničkoj sednici Poslovnog saveta za saradnju sa Srbijom pri Trgovinsko industrijskoj komori Rusije i Poslovnog saveta za saradnju sa Rusijom pri Privrednoj komori Srbije.

Više od stotinu srpskih privrednika doputovalo je u Moskvu kako bi sa ruskim kolegama, u direktnim razgovorima, dogovorili veći izvoz proizvoda iz Srbije u Rusku Federaciju.

„Očekujem da se vratimo sa konkretnim ugovorima“, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ističući da je reč o najvećoj i najznačajnijoj privrednoj delegaciji naše zemlje u poseti Ruskoj Federaciji.

U Moskvi su predstavnici oko 120 kompanija iz Srbije i oko 100 ruskih, koji će imati priliku da razgovaraju o uslovima investiranja u Srbiju, ali i konkretnim planovima u direktnim međusobnim razgovorima, rekao je Čadež.

On je istakao da je reč prevashodno o kompanijama iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, metaloprerađivačke industrije, proizvodnje guma i plastike, turizma, i da bi trebalo da se očekuju dobri rezultati.

„Ne samo da smo se dobro spremili kada je reč o projektima, nego su i kompanije, u pripremnoj fazi, slale svoje projekte i ideje šta bi za njih bilo interesantno, na osnovu čega smo tražili partnere među ruskim kompanijama“, rekao je Čadež.

Glavni cilj posete srpskih privrednika Moskvi jeste pomoć privredi Srbije da konkretnim projektima prevaziđe slabiji izvoz od uvoza.

„Cilj je da kroz konkretne predloge privrednici ostvare veći izvoz. Među predlozima je i način na koji ćemo eventualno organizovati neke distributivno-logističke centre, kako ćemo tretirati izvoz i uvoz proizvoda“, rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima sada postoje uslovi da se formiraju distributivno-logistički centri jer su vodeće velike, srednje i manje kompanije shvatile da je jedini način da svi zajedno profitiraju zapravo zajednički nastup.

„Jedini način da svi profitiramo jeste da sednemo zajedno za sto, da stavimo pojedinačne interese sa strane, da vidimo šta možemo da uradimo kako bismo bili konkurentniji i jedni drugima pomogli i uvezali naše proizvođače da izvoze svoju robu u Rusiju. Očekujem da se vratimo sa konkretnim ugovorima i to je ono na čemu PKS insistira“, poručio je Čadež.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.