U trendu

RZS: Izanđale priče o štelovanju podataka i naduvavanju BDP

BEOGRAD – Obračuni ekonomskih statistika i BDP-a su striktno regulisani i svi metodi i izvori podataka su pod permanentnom kontrolom eksperata MMF-a i Evrostata, navodi se u regovanju direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladina Kovačevića na ocenu Dušana Nikezića o navodnom štelovanju i naduvavanju BDP-a.

Nikeziću, predsedniku Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde, Kovačević je poručio da je priča o „štelovanju“ statističkih podataka kako bi se „naduvao“ BDP i tako prikrila zaduženost Srbije – izanđala i deo njegove mašte.

Kovačević ističe da su eksperti MMF-a i Evrostata bili neposredno angažovani u uspostavljanju sistema obračuna pa i u samim obračunima tokom nebrojenih IPA projekata podrške razvoju sistema Nacionalnih računa i tehničke podrške MMF-a.

On navodi da je kroz RZS preko IPA projekata tokom protekle decenije prošlo na desetine međunarodnih statističkih eksperata kojima je omogućen uvid u sve baze podataka i obračune, a o čemu su u svojim izveštajima obaveštavali direktno Evrostat i MMF.

„Pa valjda bi neko od ovih silnih eksperata koji su maltene stanovali u RZS-u primetio nekakva „štelovanja“ ili bilo kakvu nepodopštinu o kojima mašta g. Nikezić. Naprotiv, između Evrostata, MMF-a i RZS-a postoji partnerski odnos i RZS ubrzano radi na potpunom usaglašavanju sa standardima i regulativama Evrostata i unapređenju izvora i metoda, u čemu smo do sada uvek dobijali pohvale i podršku kao institucija koja prednjači u evrointegracijama – i među svim državnim organima Republike Srbije, i u regionu“, navodi se u reagovanju Kovačevića.

Dodaje se i da je samo „štelovanje“ bilo kog statističkog podatka, ne samo BDP-a, praktično neizvodljivo jer je lako proverljivo.

„Ne znam kako g. Nikezić u svojim snoviđenjima zamišlja to „štelovanje“ obračuna BDP-a, koji u realnom životu predstavlja složen proces u kojem učestvuje na stotine nezavisnih, slobodnih profesionalaca, odgovornih i čestitih ljudi, državnih službenika, ne samo iz RZS-a, već i NBS-a, Ministarstva finansija, APR-a i drugih državnih institucija“, ocenio je on.

Kovačević dodaje da „štelovanja“, čak i ako bi se privremeno prikrila, neminovno bi se manifestovala kao distorzije u drugim pokazateljima i indikatorima a, na posletku, i u realnim fenomenima privrede i finansija kojima bi ova „štelovanja“ pre ili kasnije bila razotkrivena.

Nikeziću je u reagovanju Kovačević poručio da nema razloga za strah.

„Ne bojte se za obračun BDP-a i mirno spavajte. Samo, nemojte mnogo da maštate jer to ne ide uz politički realizam koji je ovoj zemlji, uz respekt prema državnim institucijama i čestitim ljudima koji rade u državnoj upravi, najpotrebniji“, naveo je Kovačević. “.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.