U trendu

S S S NS traži uslove za dostojanstven rad

NOVISAD – Savez samostalnih sindikata Novog Sada danas je kritikovao najavljeno proširenje Zakona o sezonskim poslovima tvrdeći da će njegove izmene, kako je saopštio povodom obeležavanja Svedskog dana dostojanstvenog rada – 7. oktobra, nedvosmisleno uskratiti prava radnika.

U toj sindikalnoj organizaciji kažu da je Srbija od zemlje sa jeftinom radnom snagom, nakon poziva da ne treba radnici da imaju neradne dane u toku nedelje, došla do toga da se priprema i proširenje pomenutog zakona.

S S S Novog Sada uoči obeležavanja Svetskog dana dostojanstvenog rada ukazuje na probleme nejednakosti i nedostojanstvenog rada i upozoravaju na migracije radne snage, ukoliko se prava radnika ne podignu u Srbiji na zadovoljavajući nivo.

U saopštenju se navodi da Zakonom o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima iz 2019. godine, kako se sada zove zakon sezonskim poslovima, radnici gube pravo na odmor tokom radnog dana i nedelje, godišnji odmor, plaćeno bolovanje i odsustvo, kao i pravo na sindikalni organizovanje, ali i da se stepen zaštite od otkaza smanjuje u odnosu na radnike u radnom odnosu.

Iz Saveza samostalnih sindikata NS navode i da sezonski radnici nemaju zagarantovanu minimalnu zaradu, već minimalac od 175 dinara na sat, da mogu da rade i do 12 sati bez plaćanja naknade za prekovremeni rad i da im nije plaćen prevoz za dolazak i odlazak sa posla.

Dodaju da dostavljači hrane, čistačice, građevinci, bejbisiterke, novinari, umetnici i radnici „onlajn“ najčešće rade, kako tvrde, na granici zakona i nemaju godišnji odmor, nemaju zdravstveno osiguranje, zaštitu na radu, radno vreme i slično.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.