U trendu

Sa čatbotom MIA,Somborci i Šapcani brže do gradskih usluga

BEOGRAD – Za žitelje Sombora i Šapca od danas radi MIA – četbot zasnovan na virtuelnoj inteligenciji, koji im preko portala gradskih uprava, vibera, a u budućnost i preko mesindžera pomaže da dođu do traženih informacija i usluga.

U oba grada digitalna asistentkinja MIA pružaće informacije o dokumentaciji i koracima potrebnim za vođenje upravnog postupka o pravu za dečiji dodatak, izadavanju poreskog uverenja, kontaktima nadležnih.

U Šapcu će pomagati i oko roditeljskog dodatka i u izadavanju uverenja iz matičnih i knjiga državljanja, dok će u Somboru pomoć biti pri izdavanju uverenja o izmirenih javnih prihodima.

Na predstavljaju u prostoru Kancelarije za IT i eupravu u Beogradu danas je rečeno je da će MIA uštedeti vreme zaposlenima u gradskim upravama, a građanima pomoći da informacije dobiju na daljinu u bilo koje doba dana i noći.

Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović ocenio je da digitalizacija državne uprave i lokalnih samouprava u Srbiji idu dobrom dinamikom.

Naveo je da će MIA značajno doprineti da se građani brže snađu i brže komuniciraju na portalima gradskih uprava, i da lakše koriste elektronske usluge.

„Trudićemo se da ovakve moderne načine komunikacije, virtuelne asistente i veštačku inteligenciju, što pre uvodimo u elektronsku upravu. U tom smislu ćemo imati instalaciju nacionalne platforme za veštačku inteligenciju do kraja godine. Što će omogućiti masovnu primenu veštačke inteligencije u razvoju elektronske uprave“, rekao je on.

Projekat MIA je regionalnog značaja jer obuhvata i opštine Laktaši i Bijeljina, a u ime Nemačke, implementirao ga je GIZ Srbija čija je direktorka Danijela Funke ocenila da se on uklapa u ciljeve održivog razvoja UN.

„GIZ podržava inovativne digitalne pristupe koji imaju za cilj da olakšaju pristup građanima i privredi javnim uslugama“, rekla je ona.

Dodala je da će četbot MIA doneti veliko unapređenje u pružanju javnih usluga ali i modernizaciji opštinskih uprava koje ga primenjuju.

„Verujem da smo dobili aktivnu i funkcionalnu aplikaciju tako da ćemo imati pojednostavljene, jasnije i brže procedure“, rekla je ona.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je ovo samo jedan od programa kojima se jača javno privatna saradnja te da sve četiri opštine u kojima će MIA pomagati imaju sertifikat dobrog poslovnog okruženja.

„Danas lansiramo potpuno nov koncept u komunikaciji sa građanima i nadamo se da će to biti početak širenja ovakvih usluga u lokalnim samouprava u Srbiji a i širom regiona“, rekla je ona.

Dodala da se kroz analizu došlo do izbora informacija koje će pružati MIA jer službenici u Šapcu i Somboru potroše godišnje 2.400 sati odgovarajući građanima o različitim procedurama.

„Sada će deo tog posla preuzeti MIA. Njena uloga nije da nekome uzme posao, već da službenike rastereti informisanja građana, kako bi oni mogli da se posvete složenijim procesima i zahtevnijim zadacima koji se ne mogu digitalizovati“, rekla je ona.

Dodala je slična četbot mašina IVA pre šest meseci počela da pomaže u kontakt centru republičkih inspekcija, gde je dostigla da obradi sedam posto svih zahteva koje građani pošalju.

Ona je istakla da projekat traje još godinu dana te da će od apetita drugih lokalnih samouprava i odziva građana zavisiti hoće li MIA zaživeti i u njima.

Direktor divizije Softverska rešenja kompanije SAGA Milan Jevtić istakao je da se sa MIA-om priključuje razvijenim zemljama gde se čatbot i veštačka inteligencija već koriste.

Istakao je da je u višegodišnji razvoj platforme do sada uloženo više miliona evra, dok je adaptacija te platforme za korišće u ove četiri opštine koštala reda veličina više stotina hiljada evra.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić istakao je zadovoljstvo što je gradska uprava dobila novog radnika – besplatno, a koji će raditi 365 dana po 24 sata.

Naglasio je da se vlast u tom gradu trudi da građani i privreda budu informisani blagovremeno i iz prve ruke, jer ko vlada informacijom -vlada situacijom.

Načelnica gradske uprave Sombora Jelena Velebit naglasila je da sa inovativnim servisom MIA koji ubrzava i pojednostavljuje informisanje dobiju građani i to pre svega mladi koji češće koriste kompjutere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.