U trendu

Sa francuskim iskustvima ka klimatski neutralnim gradovima

BEOGRAD – Značaj razmene iskustava i proširenja saradnje ka realizciji koncepta klimatskih neutralnih i pametnih gradova istaknut je danas na konferenciji čiji je organizator bila Francusko – srpska privredna komora.

Razgovaralo se o pametnoj mobilnost, klimatski neutralnim gradovima, rešenjima za finansiranje ovakvog koncepta, te zelenim tehnologijama.

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atancković ocenila je da je reč o važnoj temi te značajnom okupljanju.

Ona je navela da 70 posto ugljen dioksida stigne iz urbanih sredina, one potroše 80 posto energije, a govoreći o perspektivi iznela je procenu da će do 2050. dve trećine građana Zemlje živeti urbano.

„To su činjenice koje osvesčhuju da moramo razmišljati kako da urbane sredine učinimo pametnim, da bi bolje uslove ostavili budućim generacijama“, poručila je ona.

Identifikovala je da u Srbiji najviše zagađenja stiže iz energetike u kome su uz uglja za struju i kućna ložišta na fosilna goriva.

Naglasila je veliki uticaj drumskog saobraćaja, te poljoprivrede.

„Za svaku od tema odgovor su obnovljivi izvori energije, električna vozila i emobilnost“, rekla je ona i dodala da su u Srbiji relativno malo razvijeni.

Podsetila je na set zakona iz prošle godine kojim je stvoren novi okvir za unapređenje proizvodnje toplotne i električne energije iz obnovljivih izvora.

Govoreći o „pametnim gradovima“ podsetila je da od 2019. godine Huavej razvija te koncepte kroz potpisane sporazume za Beograd, Niš i Novi Sad.

Naglasila je važnost zajedničkog rada svih jer se jedino tako može doprineti neophodnim promenama.

Poručila je i da je važno da šta god da se u Srbiji radi to je važno raditi u skladu sa uslovima za zaštitu životne sredine.

„Energetika i ekologija su dve sestre, i moraju da idu zajedno, ako želimo ka ciljevima održivog razvoja“, rekla je ona i dodala da su vazna iskustva drugih zemalja.

Ocenila je da je bitna saradnja koja je do sada ostvarena na ovom polju između Srbije i Francuske.

„Pametni gradovi, su gradovi po meri čoveka 21. veka, koji ima komfor na koji je navikao ali ga ne krade od narednih generacija“, poručila je ona.

Domaćin konferencije ambasador Francuske Pjer Košar vladanje urbanitetima izazov od ključnog značaja za planetu.

„Pametni gradovi treba da odgovore na izazove rasta, obezbede vodu i struju, borbu se protiv krim, zelene prostore. Oni koriste IT tehnologije radi poboljšanja kvaliteta života“, rekao je on i dodao da je bitno da rast postane održiv.

Kako je naveo u Francuskoj je već trećina opština su u programu pametnih gradova, dodao je da postoje izazovi pametne mobilinost te da je ta zemlja jedan od ključnih igrača na svetu.

On je podsetio da francuska preduzeća u Srbiji već pružaju podršku na ovom polju kod metroa, pametne rašvete, prerade otpada i dobijanja energije, saobraćaju i parkiranju.

Istakao je angažovanje Veolije u Vinči, Šnajder elektrika u EPS-u, te naveo da brojne kompanije rade u oblastima javnih radova da bi oni bili optimizovani i pametni.

„Velike promene su neophodne, koji su troškovi za pametne gradove, koje ekonomske modele razviti, koje subv tražiti i od koga, kako finansirati, to su pitanja koja postavljaju lokalne samouprave. Biraju se različiti modeli“, rekao je on.

Dodao je da su u ovoj oblasti pitanja brojna, i pred privatnim i javnih akterima, kako u Francuskoj i EU, tako i u Srbiji.

„Ne nameravamo da ovde damo sve odgovore. Razvogor danas je šansa da zejdno napredujemo“, poručio je on.

Potpredsednik Francusko-srpske privredne komore Filip Til istakao je da je konferencija deo aktivnosti u okviru usklađivanja srpske privrede sa Zelenom agendom EU.

„Privatni sektor je jedan od glavnih aktera, i treba da preuzme odgovornost u ubrzanju mera, sprovođenju procesa, i dostizanju mera održivog razvoja“, poručio je on.

Dodao je da je razgovor prilika da francuske kompanije predstave svoja dostignuća javnosti i kompanijama u Srbiji.

„Saradanja nije samo kroz ulaz kapitala, kompanije donose svoja znanja i stručnosti, i tako doprinose boljem pozicioniiranju srpske ekonomije na međunarodnoj sceni“, poručio je on i dodao kako ne sumnja da će saradnja nastaviti da jačaa.

Izrazio je nadu da će konferencija dovesti do stvaranja novih francusko- srpskih projekata.

Direktorka Francusko – srpske privredne komore Sanja Ivanjić u izjavi za Tanjug istakla je da je konferencija sa prvi korak u realizaciji projekta „Na putu ka zero emisiji“.

„Francuska je jedna od zemalja koja najviše vodi računa o zelenoj tranziciji, i mnoge su akcije u desetak godina već poduzete u tom smeru. Srbija malo kaska, međutim srpske vlasti i srpska javnost su jako otvorene za ovu temu“, rekla ona.

Dodala je da je srpska javnost angažovana kada se govori o pitanjima zaštite životne sredine.

„Smatramo da imamo veliku mogućnost za progresiju u Srbiji. Primera radi u Francuskoj preko 800 starapova deluje u sektoru grinteka, u Srbiji je taj broj malo manji. Postoje razni modeli za finansiranje starapova pa se nadmo da će da jedan od proizvoda biti interesovanje mnogih mladih startapova za ove teme“, rekla je ona.

Ocenila je da je možda vreme izazova u kome živimo savršeno da se razmišlja na ove teme.

„Srbija mora da diversifikuje svoje energetske izvore. Ovo je prilika da vidimo koje su to ostale mogućnosti koje postoje da Srbija proizvodi zelenu energiju“, rekla je ona.

Podsetila da već niz godina postoje pregovori u segmentu vetroparkova.

„Od pre par meseci, neću vam reći ko ni šta, počeli su i neki novi pregovori. Čuće se“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.