U trendu

Šabić: Sakrivanje informacija o koncesiji beogradskog aerodroma nezakonito

Advokat Rodoljub Šabić, nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, ocenio je danas da bi produžavanje tajnosti ugovora o koncesiji beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ značilo da Vlada Srbije postupa „nezakonito, apsurdno i neprihvatljivo“.

Komentarišući vest koju su preneli neki mediji, da je Vlada Srbije „produžila tajnost“ koncesionog ugovora, Šabić je naveo da nije važno da li je vest formalno potvrdjena, jer se tiče javnog dobra veoma velike vrednosti.

On je dodao da je javnost uskraćena i za podatak da li je tajnost ugovora ikada formalno utvrdjena, da gradjani umesto relevantnih informacija dobijaju frazu o „poslu stoleća“, a da su prvobitne izjave zvaničnika ukazivale da Vlada Srbije razume da je pravo na informacije o aranžmanu neupitno.

„Usledile su izjave premijerke (Ane Brnabić) da će ugovor biti objavljen ‘do kraja septembra’, a potom ministra finansija Siniše Malog (da će biti objavljen) ‘do kraja godine’. Prošli su i kraj septembra i kraj te 2018. godine, i primopredaja aerodroma i uplata koncesione naknade i još tri godine a ugovor nije objavljen“, naveo je Šabić u pisanoj izjavi za agenciju Beta.

On je ocenio da bi takvo postupanje u svakoj zemlji izazivalo sumnje u pogledu racionalnosti i zakonitosti posla, a pogotovo u „zemlji teško opterećenoj kršenjem principa zakonitosti i korupcijom“.

„Mučnu, ružnu situaciju čini još gorom činjenica da Vlada i Ministarstvo uprkos odlukama Poverenika za informacije i Upravnog suda kriju od javnosti čak i dokument koji je neizostavno morao da prethodi celokupnom aranžmanu, studiju o opravdanosti koncesije, dokument koji javnosti i gradjanima treba da objasni zašto je Vlada odabrala baš koncesiju kao model upravljanja i da li je bilo i kojih alternativa“, zaključio je Šabić.

Vlada Srbije potpisala je u martu 2018. godine koncesioni ugovor na 25 godina sa francuskom kompanijom Vansi erports (Vinci Airports) o finanisiranju, upravljanju i modernizaciji Beogradskog aerodroma. Vinci upravlja aerodromom „Nikola Tesla“ od 22. decembra 2018. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.