SAD: Blekston kupio skladišta za 18 milijardi dolara

NJUJORK – Američki Blekston, jedna od najvećih svetskih kuća za upravljanje privatnim kapitalom, sklopio je najveći posao sa nekretninama u istoriji.

Od singapurske kompanije GLP, drugog najvećeg vlasnika logističkih nekretnina u SAD, preuzeli su američki portfolio skladišta za 18,7 milijardi američkih dolara, piše Blumberg.
Nova akvizicija biće tek deo ukupne vrednosti nekretnina u vlasništvu Blekstona. Prema podacima iz aprila, u nekretninama širom sveta držali su ukupno 512 milijardi dolara.

Komplekse skladišta kupljene od GLP-a, koji se prostiru na 54 miliona kvadratnih metara, donedavno je koristio Amazon, kao i ostali online trgovci za skladištenje naručene robe.

„Logistika je naša najveća globalna investicijska šema i radujemo se nadograđivanju našeg trenutnog portfolija u svetlu rastuće potrebe e-trgovačkog sektora“, kazao je Ken Kaplan iz Blackstone Nekretnina, preneo je portal SEEbiz.

Po svemu sudeći, imaju čemu da se raduju pošto je uspon Amazona i sličnih e-trgovaca znacajno povećao potražnju za skladišnim prostorima, navodi portal.

Budući da je u prvim mesecima ove godine zabeležen porast online kupovine od 3,6 posto u odnosu na zadnje mesece 2018, s ukupnim prometom od 137,7 milijardi dolara, i ostale se investicione kuće priključuju novom trendu. Tako je, na primer, Berkshire Hathaway, poznati ulagač Vorena Bafeta, uložio 860 miliona dolara u deonice Amazona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.