U trendu

SAD kupuju 60 mln barela nafte za rezerve prvi put u 20 god

VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena planira kupovinu 60 miliona barela sirove nafte u trećem kvartalu prvi put u poslednjih 20 godina kako bi dopunila strateške rezerve, nakon što je ranije odobrila rekordno puštanje u prodaju nafte iz rezervi tokom šest meseci, javlja CNN.

Ova tv stanica izveštava, pozivajući se na pouzdani izvor iz Ministarstva energetike, da će „dugoročni plan kupovina“ nafte za nacionalne rezerve biti objavljen kasnije večeras.

Isporuka prvih 60 miliona barela, prema CNN-u, bila bi plaćena prihodima dobijenim od prodaje nafte iz rezervi za vanredne situacije.

Planom se predviđa da proces dopune američkih strateških rezervi nafte traje godinama.

Analitičar za robna tržišta švajcarske UBS grupe Đovani Staunovo izjavio je za „Blumberg“ ovim povodom da će se cena nafte na tržištu sada utvrđivati na osnovu količina koje SAD planira da kupi, imajući u vidu zaoštrenu situaciju s ponudom i nedostatak kapaciteta za skladištenje.

Predsednik Bajden je 31. marta odobrio puštanje u promet 1,0 milion barela nafte dnevno iz strateških rezervi zemlje tokom šest meseci u nastojanju da obori visoke cene „crnog zlata“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar