U trendu

SAD odobrile prodaju čipova Huaveju za auto komponente

VAŠINGTON – Američki zvaničnici odobrili su zahteve kineskog tehnološkog diva Huaveja da mu se dozvoli kupovina čipova u iznosu od nekoliko stotina miliona dolara za njegov rastući biznis s auto komponentama, javlja Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata sa dešavanjem.

Huavej, najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme, uzdrman je trgovinskim ograničenjima koje je prema toj kompaniji 2019. godine uvela administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, na prodaju čipova i drugih komponenti američke proizvodnje, koje se koriste u industriji mrežne opreme i pametnih telefona.

Vlada novog predsednika SAD-a DŽoa Bajdena pojačava tvrd stav svog prethodnika uskraćujući dozvole izvoznicima da prodaju Huaveju čipove koji se koriste u prozvodnji uređaja sa 5G tehnologijom.

Poslednjih nedelja i meseci, međutim, situacija se promenila i SAD su odobrile dobavljačima da Huaveju mogu da prodaju čipove za proizvodnju komponenti za vozila, kao što su video-ekrani i senzori, rekli su Rojtersu izvori upoznati sa postupkom izdavanja dozvola.

Ovaj zaokret koincidira sa preusmeravanjem poslovanja Huaveja na proizvode koje su manje podložni američkim trgovinskim zabranama.

Automiobilski čipovi se generalno ne svrstavaju u kategoriju sofisticiranih proizvoda, pa je zato lakšse dobiti dozvolu za njihovu nabavku, navodi britanska agencija.

Na pitanje o odobravanju prodaje automobilskih čipova Huaveju, portparol američkog Ministarstva trgovine rekao je da vlada nastavlja sa doslednom primenom politike izdavanja dozvola „kako bi Huaveju ograničila pristup robi, softverima ili tehnologiji za poslove koje mogu da nanesu štetu nacionalnoj bezbednosti i interesima spoljne politike SAD“.

Dodao je da je Ministarstvu trgovine zabranjeno da otkriva podatke odobrenim ili odbijenim zahtevima.

Portparolka kompanije Huavej je odbila da komentariše dozvole, ali je navela da se kompanija na tržištu „pozicionira kao novi dobavljač komponenti za inteligentna umrežena vozila, s ciljem da pomogne proizvođačima da prave bolje automobile“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.