U trendu

SAD otvaraju istragu o sistemu autopilota u Teslinim vozilim

VAŠINGTON – Američki regulatori za bezbednost vozila saopštili su danas da su otvorili zvaničnu bezbednosnu istragu o „Teslinom“ sistemu autopilota za podršku vozačima nakon niza saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovala i vozila hitne pomoći.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) saopštila je da je od januara 2018. identifikovala 11 udesa u kojima su „Teslini“ modeli bili odgovorni za udese u kojima je učestvovalo još jedno ili više vozila, prenosi Rojters.

Dodali su da je u tim saobraćajnim nesrećama 17 lica povređeno, a jedno je smrtno stradalo. Prema saopštenju NHTSA, od toga su se četiri udesa dogodila ove godine, od kojih je poslednji bio prošlog meseca u San Dijegu, nakon čega je pokrenuta preliminarna procenu autopilota u „Teslinim“ modelima Y, X, S i 3 proizvedenim u periodu 2014-2021. godine.

Istraga obuhvata oko 765.000 „Tesla“ vozila u Sjedinjenim Državama, navodi NHTSA.

Kako se dodaje, istraga će se fokusirati na „procenu tehnologije i metode koje se koriste za nadzor, pomoć i vozačevo angažovanje u dinamičkom procesu vožnje tokom rada autopilota“.

Autopilot, koji izvršava neke radnje umesto vozača omogućavajući im da u dužem periodu drže ruke dalje od volana, bio je uključen u najmanje tri „Teslina“ vozila koja su učestvovala u fatalnim američkim saobraćajnim nesrećama od 2016. godine, saopštila je Nacionalna bezbednosna služba za saobraćaj (NTSB).

NTSB je kritikovala nedostatak sistemske zaštite u „Teslinom“ autopilotu.

Američki proizvođač električnih vozila nije odmah odgovorio na zahtev Rojtersa za komentarom.

NHTSA je u junu objavila da je uputila timove da ispitaju 30 udesa u kojima su učestvovali „Teslini“ automobili od 2016. godine, a u kojima je bilo 10 smrtnih ishoda, zbog sumnje da su koristili napredni sistem pomoći vozaču.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.