U trendu

SAD po prvi put najveći svetski izvoznik TPG-a

BEOGRAD – Sjedinjene Američke Države prošlog meseca postale su vodeći svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa (TPG), po prvi put ikada, pošto su porasle isporuke u Evropu koja ima velike potreba za ovim energentom.

Iako bi vodeće mesto SAD u izvozu tečnog gasa moglo biti kratkog veka, stiče se utisak da je SAD mudro iskoristila situaciju sa ratom u Ukrajini i zategnute odnose između EU i Rusije, navodi portal Energija Balkana.

Velika potražnja u Evropi, visoke cene prirodnog gasa i povećani izvozni kapaciteti učinili su SAD najvećim svetskim izvoznikom tečnog prirodnog gasa u prvoj polovini 2022. godine, saopštila je u ponedeljak američka Uprava za energetske informacije (EIA).

Američki izvoz TPG porastao je za 12 odsto u prvoj polovini 2022. u poređenju sa drugom polovinom 2021.

Između januara i juna 2022. je iznosio je u proseku 11,2 milijarde kubnih stopa dnevno, saopštila je EIA.

Tako su SAD prestigle Australiju i Katar, druga dva velika izvoznika TPG.

Evropa sve više uvozi TPG iz SAD.

Spot cene TPG-a u Evropi i Aziji držale su od poslednjeg kvartala 2021. godine bile mnogo više od istorijskih normi, a dostigle su rekordne vrednosti ranije ove godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Evropa uvozi sve veće količine američkog TPG-a, jer nastoji da zameni što više ruskog gasa.

Kapacitet izvoza TPG-a iz SAD se povećao od novembra 2021. godine, prema procenama EIA.

SAD isporučuju rekordne količine TPG-a u Evropu kako bi pomogle saveznicima EU u njihovim naporima da popune skladišta gasa uoči zime, usred rastuće neizvesnosti oko snabdevanja ruskim gasom.

Po prvi put ikada, Evropska unija je u junu uvezla više TPG-a iz SAD nego gasa gasovodom iz Rusije, pošto je Moskva polovinom prošlog meseca smanjila snabdevanje Evropi.

Revolucija gasa iz škriljaca, zajedno sa milijardama dolara ulaganja u postrojenja za utečnjavanje, pretvorila je SAD iz neto uvoznika TPG-a u najvećeg izvoznika za manje od jedne decenije.

Proizvodnja gasa je porasla otprilike za 70 odsto u odnosu na 2010. i očekuje se da će zemlja imati najveći izvozni kapacitet na svetu do kraja 2022. kada terminal Kalkašiju Pas kompanije Venture Global TNG bude dostupan.

Izvoz SAD je bio samo za dlaku iznad onog iz Katara i Australije, a bilo kakvi problemi u proizvodnji mogli bi uticati na rangiranje. Gledajući dalje, Katar planira ogroman izvozni projekat koji će se pojaviti krajem 2020-ih, koji bi mogao učvrstiti bliskoistočnu naciju kao glavnog dobavljača goriva.

„Katar i SAD će se nadmetati da budu najveći proizvođači TPG-a na svetu u narednoj deceniji“, rekao je viši generalni direktor u kompaniji Aksentur Muksit Ašraf.

Evropa se suočava sa zimskom energetskom krizom jer se javna preduzeća bore sa sezonski niskim zalihama prirodnog gasa.

Kupci iz inostranstva kupili su 13 odsto američke proizvodnje gasa u decembru prošle godine, što je sedam puta više u odnosu na pet godina ranije kada većina infrastrukture potrebne za isporuku goriva iz zemlje još nije postojala.

Američki terminali za izvoz TPG-a poslali su rekordnih 1.043 tereta 2021. godine, pri čemu azijske zemlje čine skoro polovinu destinacija, a Evropa jednu trećinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar