U trendu

SAD povećale carine na kineske proizvode, u ukupnoj vrednosti od 18 milijardi dolara

Bela kuća objavila je danas da znatno povećava carine na kineske proizvode, u ukupnoj vrednosti od 18 milijardi dolara, da bi zaštitila američke firme i radnike od konkurencije koju Vašington ocenjuje kao nelojalnu.

Nove carine odnose se na deset industrijskih sektora smatranih „strateškim“, kao što su poluprovodnici, retki minerali, medicinski proizvodi, električna vozila, na koja će, primera radi, carina porasti sa 25 na 100 odsto.

Carinske tarife koje je uveo bivši predsednik Donald Tramp na kinesku robu i dalje ostaju na snazi, a administracija predsednika Džoa Bajdena ih je samo dodatno povećala, za električna vozila čak četiri puta – i one sada iznose 100 odsto, saopštila je Bela kuća.

Kao obrazloženje, administracija je navela „neprihvatljive rizike po američku ekonomsku sigurnost“ zbog kineskih jeftinih proizvoda koji preplavljuju tržište.

Vašington optužuje Peking da snažno podržava svoje industrije u strateškim sektorima, velikim subvencijama koje vode do ogromne produkcije po niskim cenama i do robe koju kineske firme izbacuju na svetsko tržište sprečavajući razvoj konkuretne industrije u drugim zemljama.

Strah od toga deli i Evropska unija i druge zemlje kao što su Turska, Brazil i Indija rekao je jedan američki zvaničnik.

Pored učetvorostručene carine za električna vozila Vašington je povećao carine na čelik i aluminijum sa 25 na 75 odsto, kao i za baterije, poluprovodnike sa 25 odsto na 50 odsto, a uveo je i nove carine koje se primenjuju od sada na solarne panele i neke medicinske proizvode.

Direktorka Nacionalnog ekonomskog saveta povezanog sa belom Kućom Lael Brenard opravdala je ovu odluku činjenicom da Kina „finansira svoj rast na uštrb drugih“.

„Zbog te nelojalne prakse Kina će imati kapacitet proizvodnje solarnih panela dva puta veći od očekivane kartkoročne svetske tražnje“, rekla je ona.

Kinesko ministarstvo trgovine je odmah reagovalo saopštivši da će ta odluka „ozbiljno uticati na atmosferu bilateralne saradnje“ i pozvalo SAD da odmah odustanu od svojih „pogrešnih akcija“ i ponište te dodatne carinske mere prema Kini.

Peking je u saopštenju izrazio „duboko neslaganje“ i istakao da je Svetska trgovinska organizacija odavno zaključila da američke carine „krše propise“ ali da SAD uporno nastavljaju dalje da greše.

Jedan američki zvaničnik potvrdio je za Frans pres da ni jedna postojeća carina nije ukinuta i da se danas najavljene carine na robu u ukupnoj vrednosti od 18 milijardi dolara, odnose na povećanje već postojećih i uvođenje novih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.