U trendu

SAD traže od Meksika konsultacije zbog najave ograničenja GM kukuruza

MEKSIKO SITI – Vlada SAD je eskalirala svoj trgovinski spor oko predloženih meksičkih ograničenja na genetski modifikovani kukuruz, zatraživši formalne konsultacije sa Meksikom o tom pitanju, prenosi AP.
Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika saopštila je da je pozvala Meksiko na konsultacije o predloženim pravilima kojima bi se zabranio genetski modifikovan kukuruz za ljudsku ishranu.

U Meksiku najavljuju da bi ga mogli zabraniti i za stočnu hranu.
Kancelarija trgovinskog predstavnika saopštila je da bi zabrana mogla „ugroziti milijarde dolara u trgovini poljoprivrednim proizvodima“.

Meksiko je vodeći uvoznik američkog kukuruza, od čega je većina genetski modifikovana.

Ovaj kukuruz koristi za ishranu stoke, svinja i kokoški, a Meksiko tvrdi da genetski modifikovan kukuruz može imati štetne zdravstvene efekte, čak i kada se koristi kao stočna hrana, ali nije izneo dokaze o tome, navodi AP.

Ako se problem ne reši u konsultacijama, to bi moglo dovesti do panela za rešavanje sporova ili trgovinskih sankcija prema Sporazumu o slobodnoj trgovini SAD-Meksiko-Kanada, poznatom kao USMCA.

„Sjedinjene Države su u više navrata izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog meksičke biotehnološke politike i važnosti usvajanja naučno zasnovanog pristupa koji je u skladu sa obavezama USMCA“, rekla je američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj u saopštenju.

„Politika Meksika preti da poremeti milijarde dolara u trgovini poljoprivrednim proizvodima i uguši inovacije neophodne za suočavanje sa klimatskom krizom i izazovima bezbednosti hrane ako se problem ne reši“, navodi se u saopštenju.

Meksičko odeljenje za privredu je u današnjem saopštenju naglasilo da to pitanje još nije trgovinski spor, iako su konsultacije prvi korak u tom procesu, i izrazilo uverenje da bi to moglo biti rešeno.
U februaru, meksičko odeljenje za privredu izdalo je nova pravila koja su odredila datum za zamenu uvoza GM kukuruza za životinje.

Određene količine uvezenog kukuruza se, kako dodaje AP, takođe melju u brašno za upotrebu u kukuruznom čipsu ili drugim grickalicama.

Pojedini američki uzgajivači brinu da bi zabrana GM kukuruza za životinje mogla da se dogodi već 2024. ili 2025. godine.

Američki farmeri su zabrinuti zbog potencijalnog gubitka najvećeg izvoznog tržišta za američki kukuruz.

Meksiko već godinama uvozi GM kukuruz za životinje iz SAD, kupujući količine u vrednosti od oko tri milijarde dolara godišnje.

Nova pravila podrazumevaju da će meksičke vlasti sprovesti „postepenu zamenu“ GM stočne hrane i mlevenog kukuruza, ne precizirajući datum kada će se to dogoditi.

Takođe napominju da će potencijalni zdravstveni problemi biti predmet proučavanja meksičkih stručnjaka „sa zdravstvenim vlastima iz drugih zemalja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.