U trendu

SAD uvele carine od preko 200% na uvoz cevi iz Rusije

MOSKVA – Američko Ministarstvo trgovine uvelo je carine veće od 200 posto na uvoz nekoliko vrsta čeličnih cevi iz Rusije, prenosi Raša tudej pozivajući se na saopštenje objavljeno na sajtu Federalnog registra američke vlade.

Na meti novih uvoznih carinskih stopa su standardne bešavne cevi od karbonskog i legiranog čelika iz Rusije, Južne Koreje i Ukrajine, navodi ruski medij.

Na uvoz ruskih cevi sada se plaća porez od 209,72 procenta, istovremeno carine na korejske cevi iznose ukupno 4,44 posto, korigovane za kompenzaciju izvoznih subvencija, dok je uvozna tarifa za ukrajinske cevi fiksna i iznosi 23,75 odsto.

Američke vlasti objavile su ranije ovog meseca plan za oporezivanje uvoza nekih čeličnih cevi. Odluka je doneta nakon što je američka komisija za međunarodnu trgovinu (ITC) utvrdila da američki proizvođači trpe gubitke zbog uvoza cevi po cenama koje su, kako tvrde, „ispod fer nivoa“.

Uvoz bešavnih cevi iz Rusije, Ukrajine i Južne Koreje „nanosi materijalnu štetu američkoj industriji“, navodi se u saopštenju stav ITC-a.

Ova najnovija američka mera će pogoditi ruska proizvođače kao što su Pajp Metalurdžikal Kompani i Volski Pajp Plant, kao i njihove fabrike u mešovitom vlasništvu – Iljin Stil sa sedištem u Seulu i ukrajinsku Interpajp grup.

Prošle godine, ruski izvoz cevi u SAD iznosio je 41 milion dolara, a izvoz u prvih pet meseci 2021. godine je iznosio 21 milion dolara, prema podacima američke Kancelarije za statistiku, prenosi RT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.