U trendu

SAD uvele nove sankcije zbog Severnog toka 2

MOSKVA – Sjedinjene Američke Države uvele su juče sankcije ruskim kompanijama i brodovima koji rade na gasovodu Severni tok 2.

Na spisku američkog Ministarstva finansije je 13 brodova koji učestvuju u realizaciji projekta.

Vašington je odustao od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije „Nord strim AG“, njenog direktora i saradnika, ali i dalje namerava da spreci puštanje u rad „Severnog toka 2“, prenosi Sputnjik.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ciji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, ispod Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda Severni tok 2 aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, ukljucujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.