U trendu

SAD uvele sankcije kompanijama u NR Kini i UAE zbog Irana

VAŠINGTON – Sjedinjene Države uvele su danas sankcije kompanijama sa sedištem u Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, optužujući ih da podržavaju prodaju iranskih proizvoda petrohemije, dok Vašington, navodi Rojters, povećava pritisak na Teheran u poslednjim danima mandata predsednika Donalda Trampa.

Američko Ministarstvo finansija je saopštilo da je četiri entiteta stavilo na crnu listu zbog omogućavanja izvoza iranskih petrohemijskih proizvoda kompanije Trilians Petrokemikal, koja je od početka ove godine pogođena sankcijama Vašingtona, prenosi britanska agencija.

Pogođena ovim potezom je i vijetnamska korporacija za transport gasa i hemikalija zbog njene veze sa značajnim transakcijama za transport naftnih derivata iz Irana, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Iranski petrohemijski i naftni sektor primarni su izvori finansiranja iranskog režima, koje koristi za podršku svojoj zloćudnoj domaćoj i stranoj agendi“, rekao je ministar finansija Stiven Mnučin i upozorio da će SAD delovati protiv onih koji to podržavaju.

Sankcije zamrzavaju svu američku imovinu kompanija i generalno zabranjuju Amerikancima da sarađuju s njima.

Strane finansijske institucije koje svesno olakšavaju transakcije onima koji se nalaze na crnim listama takođ rizikuju da budu pogođe sankcijama, navodi ministarstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar