U trendu

Sajam medicine i stomatologije u Beogradu do 8. oktobra

BEOGRAD – Međunarodni sajam medicine i stomatologije „Medident“, na kome nastupa oko 70 izlagača, otvoren je za posetioce do 8. oktobra na Beogradskom sajmu.

Ova manifestacija održava se 45. godinu za redom, a svi zainteresovani na jednom mestu mogu pronaći širok spektar dentalne, medicinske i laboratorijske opreme i sredstava, farmaceutskih proizvoda i usluga, kao i biljna ulja, sanitarna sredstva i ostale proizvode pratećih srodnih industrija.

Deo programa su i besplatni pregledi ili terapije iz različitih medicinskih i stomatoloških oblasti, masažni tretmani, pokazne vežbe, edukativne radionice i tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi.

„Medident“ je izložba posvećena zdravlju, preventivi, savremenim načinima lečenja i promociji naučnih dostignuća u svim segmentima medicine i stomatologije, koju tradicionalno organizuje Beogradski sajam.

Nutricionista Milka Raičević ispred udruženja „Svi na vagu“ pozvala je sve posetioce da stanu na vagu i izmere težinu, ali i utvrde svoje zdravstveno stanje, u cilju očuvanja zdravlja i borbe protiv gojaznosti.

„Mi imamo specijalnu vagu koja meri bodi masni indeks i ono što je najpogubnije za zdravlje, što ne možemo da vidimo, to su viscelarne masti, i onda ćemo tačno znati da li ste u riziku za gojaznost ili neke druge bolesti, kao što su dijabetes, srčane bolesti, šlog i sve ono što prati savremenog čoveka“, rekla je ona za Tanjug.

Direktorka asocijacije Žena plus Malohodzić Dubravka kazala je da su manifestacije poput sajma dobra prilika da se stavi akcenat koliko je važno reproduktivno zdravlje žena i očuvanje porodice.

Objasnila je da njena aocijacija organizuje edukativne radionice za mlade o prevenciji i karakteristikama polno prenosivih bolesti i istakla da će tokom sajma svi zainteresovani moći da razmene iskustva sa stručnjacima na ovu temu.

Ispred organizacije Plavi krug edukatorka Bojana Marković kazala je da zhvaljujući njenom udruženju koje je već 12 godina priatelj sajma, posetioci mogu da provere nivo šećera u krvi i posavetuju se o faktorima rizika za dijabetes tip 2, ali i dobiju savete o prevenciji.

„Ljudi najčešće izbegavaju doručak, a pokazalo se da građani retko odlaze kod lekara nevezano za dijabetes, nego za sve bolesti. Pokušavamo da podignemo svest kod građana da je važno da odlaze jednom godišnje na kontrolne preglede posle 35 godine“, kazala je Marković.

Udruženja „Svi na vagu“, „Zena plus“ i „Pravi krug“ na ovom sajmu, kao i na sličnim manifestacijama nastupaju zajedno.

Ispred nemačke firme „Amfri“ koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava Jelena Milosavljević navela je da njenu firmu izdvaja to što na tržištu nastupaja sa širokim spektrom jarkih boja i dezena svih artikala.

Kazala je da njena kompanija očekuje od sajma promociju firme i novih artikala, kao i da ostvari nove poslovne kontakte i sardanju.

Vlasnik firme za stomatološku opremu Branko Balinovac rekao je Tanjugu da njegova kompanija u Srbiji i regionu posluje već pet godina i da se trudi da se na tržištu ponaša odgovorno.

Istakao je da je su na štandu kompanije različite vrste stomatoloških stolica i opreme, kineskih i italijanskih proizvođača.

Posavetovao je sve stomatologe da je uvek bolje odlučiti se za novu, manje kvalitetnu stolicu kineskog proizvođača, nego za polovnu iz EU, koja nema garanciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.