U trendu

Sajam u Beogradu u rangu najboljih međunarodnih sajmova

BEOGRAD – Na prvom Međunarodnom sajmu vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, u Beogradu u okviru incijative Otvoreni Balkan, predstavljaju se i austrijska vina, a specijalisti za ovo „piće bogova“ iz Austrije kažu da su zadovoljni organizacijom i da manifestacija u Srbiji može da se meri sa najboljim međunarodnim sajmovima.

Novinar, specijalista za vino i druga alkoholna pića, Roland Graf kaže za Tanjug da je Sajmom, koji se danas svečano otvara, oduševljen, kako izgledom, kuplom, samim prostorom, u kojem, kaže, ima dovoljno mesta da se izlagači predstave na pravi način.

„Štandovi imaju puno prostora. Kada se pomisli na italijanski Vinitali ili neki drugi međunardoni sajam, pa čak i tamo nema dovoljno mesta za sve. Ovde može da se šeta, proba. Za premijeru je uspelo savršeno“, rekao je Graf.

On je naveo i da su vina iz Srbije poznatija, nego što bi neko pomislio i otkriva da je i u svom privatnom okruženju imao priliku da upozna srpska vina.

„Ali, lepo je da imamo sve na jednom mestu“, primetio je.

Ukazao je da je problem sa srpskim vinima u izvozu, jer vinarije pokušavaju same da se probijaju na strana tržišta.

„Važan je zajednički nastup, tako bi se bolje predstavila“, savetuje Graf.

Na pitanje kolike su šanse da srpsko vino „uđe“ na austrijsko tržište, kaže da je ono uzdržano po pitanju uvoza vina, bez ozbira na to odakle dolazi.

„U gastronomiji, imamo udeo od 91 odsto domaćeg vina. Ostalih devet odsto pokrivaju vina celog sveta. Zato bih savetovao vaše vinare da idu dirketno na potrošača, preko supermarketa, koji su spremniji da se upuste u to, ako je cena dobra“, rekao je Graf Tanjugu.

Kako kaže, srpsko crno vino je veoma atraktivno i ne treba da se skriva od drugih, sa dobrim odnosom cene i kvaliteta.

Someljer Simon Šubert iz Beča, vlasnik restorana sa dobrom vinskom kartom, kaže za Tanjug da je došao da naučim više o vinu koje se pravi na Balkanu.

U Austriji se, navodi, zna najviše o Sloveniji, kao susednoj zemlji, o Hrvatskoj malo, a o Srbiji – gotovo ništa.

„Zanimljivo će biti da probamo domaća vina. Kod nas svako dobro vino ima svoje mesto, bez obzira odakle je“, rekao je Šubert.

Saglasan je da je sajam profesionalno organizovan.

„Ovaj sajam može da se meri sa svim međunarodnim sajmovima“, ocenio je Šubert.

Natalija Pif, iz vinarije „Domene Volf“, iz južne Štajerske, rekla je da je uvek raduje mogućnost učešća na stručnom sajmu, kakav je beogradski.

„Naša vina uživaju međunarodni ugled, ali se radujemo uvek novim partnerstvima i rado otkrivamo nova tržišta. Još uvak nismo predstavljeni na ovom tržištu i sada smo tu, da predstavimo naša vina i osvojimo srca novih klijenata“, rekla je Pif.

Navela je da je sajam odlično organizovan, profesionalno, sa uloženom velikom energijom, radom i trudom, što je učinilo da se svi gosti osećaju ugodno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.