U trendu

Sankcije EU Rusiji mogu da pogode evropsku privredu

BEOGRAD – Urednica portala „Energija Balkana“ Jelica Putniković je ocenila da bi predlog šestog paketa sankcija EU Rusiji mogao da izazove ozbiljne ekonomske posledice po zemlje EU i da provocira težak odgovor Rusije, ali i da se, kaže, ovaj paket neće odnositi na Srbiju.

„To je samo predlog koji treba da usvoji svih 27 članica. Vidimo da su se Slovaci i Mađari pobunili, jer se oni snabdevaju naftom isključivo iz Rusije preko naftovoda ‘Družba’ i nemaju alternativni pravac, tako da ćemo videti da li će biti nekih izuzetaka iz sanckija“, izjavila je Putnikovićeva za Tanjug.

Ona smatra da se ovaj paket sankcija ne odnosi na Srbiju, zato što se ne pominju zemlje Zapadnog Blkana, pa tako, kaže, snabdevanje naše rafinerije naftovodom ‘Janaf’ preko Hrvatske ne bi trebalo da bude ugroženo.

Putnikovićeva je podsetila da je, kada su iz Brisela najavljivane energetske sanckcije Rusiji, bilo reči da će se organizovati zajedničko snabdevanje članica EU, kako bi svi podelili trošak tih mera, a da se sada to ne pominje.

„Sada ispada da primorske zemlje poput Španije ili Francuske neće imati problem sa snabdevanjem, ali nije jasno šta će biti sa kontinentalnim zemljama Centralne Evrope“, upitala je ona.

Putnikovićeva kaže da je EU već upozorena na probleme koje bi ovakvak potez mogao da proizvede.

„Početkom aprila OPEK je upozorio da na svetskom tržištu neće moći da se nadomeste količine nafte i derivata koje stižu iz Rusije i da će zbog toga nafta poskupeti. To znači da, pošto prestaju da uvoze i naftu i derivate iz Rusije, a u EU je već manjak dizela, da će izazvati nestašicu derivata, što ugrožava ne samo stanovništvo, već i privredu, tranzit roba i zbog poskupljenja i zbog manjka energenata“, navela je Putnikovićeva.

Ona je naglasila da EU 30 odsto svojih potreba za naftom i derivatima zadovoljava uvozom iz Rusije i da su zbog toga neke članice prhodnih godina zatvorile svoje rafinerije, te da neće moći u kratkom roku da nadomeste nedostatak ovih energenata.
Navela je da su neke članice EU, poput Mađarske, već saopstile da im ovaj paket sankcija ne odgovara, jer neće moći da nađu alternativu nafti iz Rusije.

„Videćemo kako će izgledati konačna verzija šestog paketa snakcija, da li će biti konsenzusa ili će se praviti izuzeci. Ako se prave izuzeci od snakcija, to će značiti da nema jedinstva unutar EU“, izjavila je Putnikovićeva.

Ona je istakla da se naftom u svetu trguje ili preko bilateralnih ugovora zemalja proizvođača i kupaca ili preko berze, tako što se kupuje od trgovaca, što bi bio način da EU nastavi da kupuje naftu od Rusije, uprkos sopstvenim sankcijama.

Smatra da postoji opasnost oštrog odgovora Rusije, jer je u ovaj paket sankcija uvršteno isključivanje još tri ruske banke iz SWIFT-a i zabrana emitovanja ruskih medija na teritoriji EU.

„Sad su došli u situaciju da kažu kako će brzo da isključe rusku naftu i da rade na prekidu uvoza gasa. Ne razmišljaju o tome da bi Rusija mogla da uzvrati i kaže ‘necemo da vam podajemo ni naftu ni gas’ i Evropa sigurno ne bi mogla da preživi naredne dve zime. A onda bi možda bila suočna sa švercom derivata kakav smo mi imali devedesetih godina, jer ekektrični automobili sigurno ne bi mogli da zamene rusku naftu“, rekla je urednica „Energije Balkana“.

Putnikovićeva je dodala kako bi u tom slučaju Rusija bila suočena sa padom prihoda, ali da nije sugurna dokle bi Moskva mogla da ide u međusobnom nadmudrivanju sa Briselom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.