U trendu

Saradnja sa nevladinim sektorom u energetskoj tranziciji

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), Jovanom Rajićem i Mirkom Popovićem, o značaju izrade strateških dokumenata u oblasti energetike i učešću civilnog sektora u tom procesu.

Mihajlović je rekla da je važno da se razgovara o svemu, a posebno kada je reč o strateškim dokumentima koji će odrediti pravac razvoja energetike u narednim godinama i decenijama u Srbiji.

„Nacionalni integrisani klimatski plan i strategija razvoja energetike predstavljaju najbitnija dokumenta za srpsku energetiku i u procesu njihove izrade učestvuju i organizacije civilnog društva, kao i u drugim radnim grupama koje je osnovalo Ministarstvo, poput radne grupe za energetsko siromaštvo“, rekla je Mihajlović, saopšteno je iz Ministarstva.

Uverena je, kako kaže, da postoji zajednički interes da se razgovara o temama koje su u vezi sa energetikom i njenim razvojem u narednim decenijama.

Ministarka je istakla da je suština da postoji jasna vizija i plan kako da se osigura energetska bezbednost.

„Važno je da ministarstvo i nevladin sektor sarađuju u procesu energetske tranzicije, jer je to proces koji se tiče svih građana. Vaši predlozi su dobrodošli, kao i predlozi drugih organizacija. Imaćemo više scenarija koji će uskoro biti predstavljeni javnosti. Ministarstvo je, kao i do sada, otvoreno za sve sugestije i predloge“, rekla je Mihajlović.

Programski direktor RERI-ja Mirko Popović istakao je da RERI ne želi da se obustavi izrada strateških dokumenata, već naprotiv, žele da se taj proces sprovede do kraja.

„Mislimo da je od izuzetne važnosti da civilni sektor predstavi svoje predloge i kada je reč o proceduri i o detaljima u izradi strategije, kroz stručnu i pravnu analizu. Pozdravljamo procedure koje je Ministarstvo sprovelo tokom donošenja zakonodavnog okvira, jer smatramo da je transparentnost procesa jako važna, kao i procedure koje su predviđene“, rekao je Popović.

Istakao je da su zainteresovani da nastave komunikaciju sa Ministarsvom i izrazio nadu da će i ubuduće razgovarati o njihovim sugestijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.