U trendu

Saradnja sa Rusijom u inovacijama i digitalnoj ekonomiji

MOSKVA – Srbija i Rusija su u proteklom periodu ostvarile sjajnu saradnju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije, koja je rezultirala jačanjem odnosa između inovacionih zajednica, univerziteta, naučno-istraživačkih organizacija i tehnoloških kompanija dve zemlje, – ocenjeno je na sastanku koji su Moskvi održali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ruski ministar digitalnog razvoja, veza i masovnih komunikacija, Konstantin Noskov.

Popović je na početku sastanka zahvalio Noskovu na principijelnoj podršci Rusije po pitanju Kosova i posebno zahvalio ruskim partnerima na zalaganju da lažna država Kosovo ne bude primljeno u Interpol, saopšteno je iz Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

„Srpski narod je duboko zahvalan Rusiji, predsedniku Vladimiru Putinu, Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, i drugim ruskim državnim strukturama koje su doprinele da zajedno sprečimo ulazak Kosova u Interpol. Srbija visoko ceni ove napore Rusije i srećna je što ima tako snažnog i uticajnog saveznika u zaštiti svojih nacionalnih interesa“, rekao je Popović.

Dvojica ministara razgovarala su o predstojećoj poseti predsednika Vladimira Putina Srbiji i tom prilikom ocenili da će ova poseta dati snažan podstrek daljem razvoju saradnje dveju zemalja u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

Popović i Noskov su istakli da postoji veliki potencijal za razvoj saradnje Srbije i Rusije u oblasti razvoja „smart siti“ rešenja, veštačke inteligencije, robotike, digitalizacije industrije i državne uprave.

Popović je pozvao ruske tehnološke kompanije da povećaju svoje prisustvo na tržištu Srbije. On je istakao da Srbija ima najbolje mlade inženjere u ovom delu Evrope i da je to razlog zašto sve veći broj kompanija iz sveta donosi odluku da u Srbiji otvara svoje razvojne centre, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar