Saradnja Srbije i Turske u energetskom i rudarskom sektoru

BEOGRAD – Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa novim ambasadorom Turske u Srbiji Hamijem Aksojem o saradnji dve države u energetskom i rudarskom sektoru.

Ministarka Mihajlović poželela je dobrodošlicu Aksoju i istakla da ima puno prostora za saradnju sa turskim kompanijama u energetici i rudarstvu, kao i da Srbija i Turska imaju dobre bilateralne odnose zahvaljujući i prijateljstvu dva predsednika, saopštilo je ministarstvo.

„Kao što smo u prethodnom resoru kroz građevinarstvo i infrastrukturu ostvarili odličnu saradnju sa turskim kompanijama, nema razloga da više vaših firmi ne investira i u ovaj strateški važan sektor. Parlament je nedavno usvojio četiri nova zakona u ovoj oblasti i oni predstavljaju bazu za zelenu agendu, dekarbonizaciju i energetsku tranziciju“, navela je Mihajlović.

Pored toga, ministarstvo će uskoro predstaviti i Knjigu projekata u energetici i rudarstvu, procenjene vrednosti oko 16 milijardi evra, rekla je ona i poručila da su turske kompanije dobrodošle da investiraju i rade u Srbiji.

Hami Aksoj je rekao da više od 1.200 turskih kompanija radi u Srbiji, ali da treba da ih bude više u energetskom i rudarskom sektoru.

„Želja nam je da zajednički razvijamo konkretne projekte u energetici i rudarstvu, posebno kada je reč o obnovljivim izvorima energije“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.