U trendu

Saradnjom države i privrede sedam žena dobilo novac za početak

BEOGRAD – Sedam žena iz sedam različitih gradova Srbije dobile su danas ugovore kojima se obezbeđuju novčana sredstava za realizaciju njihovih preduzetničkih ideja.

Ugovore su dobile na osnovu konkursa koji su realizovali Ministarstvo za rad i zapošljavanje, Koordinacino telo za rodnu ravnopravnost i kompanija „Mocart“.

Predsednica Koordinacinog tela i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je da je cilj tog konkursa da se ekonomski osnažne žena, ali i da se smanji jaz između muškaraca i žena na tržištu rada.

„Mislim da svuda u svetu i u Srbiji ne možemo da pričamo o razvijenosti jedne države ukoliko ne stvorimo jednake uslove za sve koji u toj državi žive, a to su i muškarci i žene. Takođe, nigde u svetu, pa ni u Srbiji još uvek nema pune rodne ravnopravnosti i ti uslovi za muškarce i žene nisu jednaki“, rekla je Mihajlović novinarima nakon uručenja ugovora ženama.

Ona je iznela podatak da u našoj zemlji, kada se govori o tržištu rada, u odnosu na ukupno zaposleno stanovništvo 15 odsto je manje žena, da žene ako su zaposlene na istim radnim mestima primaju oko 16 do 18 odsto niže plate i da na sivom tržištu ima mnogo više zaposlenih žena.

„Ti podaci pokazuju kolika je nejednakosti u uslovima na tržištu rada. Sve što radimo kroz određene zakone i zakonodavne okvire nije dovoljno ukoliko ne pokrenemo celo društvo da stvaramo jednake uslove i za muškarce i žene“, navela je Mihajlović.

Istakla je da ukoliko je žena ekonomski osnažena onda takva žena može da brine o sebi, svojoj porodici i može da napreduje, da se dodatno obrazuje i onda je to, kaže, veliki boljitak za celo društvo.

Naglasila je da privredni razvoj ne zavisi samo od toga da li su zaposleni samo muškarci nego upravo od toga da postoje jednaki uslovi i za jedne i za druge.

Izrazila je nadu da će danas uručeni ugovori u narednom periodu biti realizovani i da će te žene uskoro biti u prilici da toliko razviju biznis da mogu da zaposle i neke druge žene.

Mihajlović je zahvalila kompaniji Mocart što je duštveno odgovorna i što pomaže državi u ostvarivanju svoje vizije da ekonomski osnaži žena.

Izrazila je nadu da će sve te aktivnosti doprineti da već naredne godine podaci budu bolji i da se smanji jaz na tržištu rada.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da ovaj konkurs pokazuje da kada se država i privreda udruže ne postoji prepreka.

Istakla je da se tim konkursom snažno podstiču žene da uđu u svet preduzetništva.

„Čestitala bih ženama koje su danas ušle u svet preduzetništva, u pitanju je sedam jakih, hrabrih, ambicioznih žena. Na žalost, još uvek biti žena znači imati nepovoljniji položaj na tržištu rada. Godinama se popravlja ta situacija, ali mi žene ne samo da možemo isto kao muškarci već smo prikazali da možemo i više i bolje“, rekla je Kisić.

Navela je da su uslovi konkursa bili ne samo da deo njega mogu biti samo žene, već one žene koje imaju najnepovoljniji položaj na tržištu rada, kao što su starije od 50 godina, mlađe od 30 godina, samohrane majke, osobe sa invaliditetom, žene koje su dugo bez posla.

Govoreći o nagrađenim preduzetničkim idejama, Kisić je navela da su to proizvodnja žalfije, izrada narodnih nošnji, izrada ukrasnih sveća, proizvodnju piva…

„Želim da vas vidim u poziciji da u narednom periodu i vi zapošljavate druge ljude“, poželela je Kisić dobitnicima.

Direktor sektora koroporativnih komunikacija u kompaniji „Mocart“ Borjan Popović kaže da ta kompanija već duže vreme ulaže u poboljšanje uslova i položaj žena u našem društvu i dodaje da je ovaj konkurs samo jedna od akcija.

„Ova akcija ima za cilj da ekonomski osnaži žene, da im da taj prvi neophodni impuls, da se osnaže, ohrabre i uplove u poslovne vode“, kaže Popović.

Ističe da je na konkurs pristiglo više od 100 ideja i dodaje da to daje potvrdu da u Srbiji ima i te kako prostora za razvoj ženskog preduzetništva.

Jedna od dobitnica Jadranka Dimitrijević iz Kleka kod Zrenjanina kaže da je ona konkurisala za projekat uzgoja i sušenja žalfije, i zahvalila je Koordinacinom telu, Ministarstvu i Mocartu na ulazanoj prilici koja se, kaže, ne pruža često ženama, a naročito ne njenih godina.

Pozvala je i druge žene da slede njen primer i da se prijave na slične konkurse.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.