Saudijska Arabija povećava proizvodnju nafte na rekordni nivo

Državna naftna kompanija Saudijske Arabije saopštila je da će u aprilu povećati proizvodnju sirove nafte na 12,3 miliona barela dnevno, što je rekordna količina.

Taj odluka kompanije „Saudi Aramko“ je doneta pošto je Rijad obećao da će povećati proizvodnju nafte jer Rusija odbija da smanji svoju. To je juče dovelo do pada cene sirove nafte od 25 odsto, najoštrijeg od Zalivskog rata 1991. godine.

Kompanija „Saudi Aramko“ je danas najavila povećanje za 300.000 barela nafte dnevno.

„Kompanija se dogovorila s kupcima da ih snabdeva tom količinom nafte od 1. aprila 2020. godine“ i „očekuje da će to imati pozitivan dugoročan finansijski efekat“, navodi se u saopštenju.

Akcije tog naftnog giganta na saudijskoj berzi Tadavul danas su porasle 9,7 odsto, na 30,95 saudijskih rijala (8,25 dolara), što toj i inače najskupljoj svetskoj kompaniji daje vrednost od 1,65 hiljada milijardi dolara.

Juče su akcije „Saudi Aramka“, zbog pada cene nafte i spora s Rusijom, izgubile 10 odsto vrednosti, što je najveći dozvoljen dnevni gubitak, te je trgovanje njima tada bilo automatski obustavljeno.

Odluka o povećanju proizvodnje u aprilu može dodatno oboriti cene nafte u svetu.

Sredinom decembra, u prvim danima firme „Saudi Aramko“ na berzi, njene akcije su dostigle vrednost od čak dve hiljade milijardi dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.