Saudijski fond ulože preko milijardu dolara u američkog proizvodjača električnih automobila

Saudijski suvereni fond investirao je danas više od milijardu dolara u američkog proizvodjača električnih automobila, nekoliko nedelja pošto je direktor Tesle Ilon Mask rekao da će Saudijska Arabija pomoći njegovoj kompaniji da se povuče s berze.

Akcije Tesle pale su danas pošto je Saudi pablik investment fand (Saudi Public Investment Fund – PIF) objavio da će uložiti preko milijardu dolara u Lusid motors (Lucid Motors) iz Kalifornije, preneo je AP.

Saudijski investicioni fond danas je najavio da će uzeti svoj prvi zajam, od 11 milijardi dolara od svetskih banaka kako bi proširio svoje investicije.

Investicija u Lusid motors bi trebalo da obezbedi pokretanje proizvodnje prvog elektrilčnog automobila te kompanije Lusid „er“ (Air) do 2020, naveo je PIF.

Ludis „er“ bi trebalo da može da predje 640 kilometara s jednim punjenjem. Kompanija je već počela da prima uplate za taj auto koji košta 52.500 dolara.

Kompanija planira da od 2022. pravi 130.000 automobila godišnje.

Analitičari procenjuju da saudijski suvereni fond ima imovinu u vrednosti od 250 milijardi dolara, medju kojima je 3,5 milijardi dolara udela u Uberu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.