U trendu

Savić: Ako se uvede stečaj u Agrokor srpski ministarski tim ograničenih mogućnosti

Ministarski tim koji je formirala Vlada Srbije za praćenje poslovanja Agrokora teško može da spreči veću štetu na poslovanje firmi u Srbiji ako se uvede stečaj u tu hrvatsku kompaniju, ocenio je danas profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

On je Beti rekao da je Vlada svesna da je moguće da se posledice nelikvidnog Agrokora u vlasništvu Ivice Todorića odraze i na poslovanje Frikoma, Dijamanta, Merkatora, Kikindskog mlina, MG mivele, Nove sloge i Super kartice koji posluju u Srbiji i imaju oko 11.000 radnika.

„Ako se pokrene stečaj Agrokora, a to je sve izvesnije jer su dugovi ogromni, tada se niko ne pita ni za šta, već se formira stečajna masa i namiruju se poverioci prema pravu prioriteta, pa koliko ko dobije „, rekao je Savić.

Vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak 30. oktobra predstavio je plan održivosti posrnulog koncerna u kojem se, izmedju ostalog, navodi da vanredna uprava želi da zadrži firme u sektorima poljoprivrede, prehrane i maloprodaje, a ostalih 80 kompanija želi da proda.

„To što Ramljak planira da ne prodaje firme iz prehrambenog sektora gde spadaju Frikom i Dijamant, je dobra vest za Srbiju, ali je pitanje koliko je to realno ostvarivo“, rekao je Savić.

Srbija je, kako je istakao, u procesu privatizacije prodala „domaće“ firme i to je sada imovima Agrokora, pa su mogućnosti vladinog tima da spreči tu hrvatsku kompaniju da rapolaže firmama u Srbiji ograničene.

Ministarski tim, kako je rekao, može samo da prati da li se poštuju srpski zakoni ili eventualno da odloži neku meru ili ako krene prodaja da pokuša da utiče na izbor kupca.

Dodao je da ruska Zberbanka kao jedan od poverilaca Agrokora kome duguje preko milijardu evra, možda ne bi bio loš vlasnik, ako odluči da preuzme neku firmu u Srbiji.

„Ni Ramljak neće sedeti skrštenih ruku jer zbog problema sa likvidnošću planira da proda neke firme ili ih stavi pod hipoteku kako bi dobio novi kredit“, rekao je Savić.
 
Vladin tim, kako je rekao, može samo do izvesne granice i pre nego što se uvede stečaj da drži pod kontrolom mere koje će preduzimati uprava te hrvatske kompanije koja je, prema procenama stručnjaka, dužna izmedju šest i 12 milijardi evra.

U juče formiranom vladinom timu koji prati stanje u firmama koje su u sastavu Agrokora na čelu sa premijerkom Anom Brnabić su ministri privrede, finansija, trgovine, poljoprivrede i pravde, kao i guvernerka Narodne banke i predsednik Privredne komore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.