U trendu

SB protiv preporuka G20 za snizenje njenih kapitalnih zahtev

NUSA DUA – Svetska banka nastoji da blokira objavljivanje izveštaja, pripremljenog za Grupu 20 (G20) velikih ekonomija, u kojem se poziva na smanjenje nivoa kapitalnih zahteva banke, tj.rezervisanja za izloženost tržišnom riziku, kako bi se povećao njen kreditni kapacitet, javlja Rojters pozivajući se na četiri izvora upućena u dešavanje.

Zagovornici nezavisnog izveštaja, koji bi trebalo da bude objavljen na marginama sastanka finansijskih zvaničnika G20 u Indonezij, smatraju da bi se s tom izmenom oslobodila preko potrebna sredstva za finansiranje siromašnijih zemalja.

Međutim, Svetska banka i druge multilateralne razvojne institucije ne žele da izveštaj bude objavljen, jer sadrži preporuke za ublažavanje zahtevanog koeficijenta adekvatnosti kapitala, rekli su Rojtersovi sagovornici.

Svetska banka već dugo odbija bilo kakve poteze za prilagođavanje svojih strogih kapitalnih zahteva, navodeći da bi to oslabilo njenu poziciju na tržištima kapitala, ugrozilo njen AAA rejting i ograničilo njenu sposobnost da prikuplja sredstva za kreditiranje siromašnih zemalja, dodaje britanska agencija.

Portparol Svetske banke izjavio je da ta institucija „procenjuje“ preporuke iz izveštaja.

Taj dokument, koji su za G20 pripremili ekonomisti i stručnjaci za razvoj, uključuje preporuke kojima se traže i promene u upravljačkim strukturama multilateralnih banaka, rekao je jedan od izvora.

Ekonomski stručnjaci za razvoja procenjuju da bi Svetska banka i druge multilateralne razvojne banke mogle da povećaju kreditiranje za do 1.000 milijardi dolara ako bi promenile svoje koeficijente adevatnosti kapitala i prihvatile blagi pad rejtinga na tržištima kapitala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.