U trendu

SBB: Neistinite optužbe udruženja Efektiva

Kablovski operater SBB je danas saopštio da ima identičnu praksu poslovanja kao i svi ostali kablovski operatori u Srbiji, a da je udruženje „Efektiva“ javno optužila samo SBB „u maniru najgorih tabloida“ i pokrenula postupak, zahtevajući intervenciju države zbog, kako navode, „sumnje u obavljanje nepoštene poslovne prakse“.

Udruženje za zaštitu potrošača „Efektiva“ pokrenulo je kolektivnu tužbu protiv kompanije SBB zbog sumnje, kako su naveli, u obavljanje nepoštene poslovne prakse, odnosno da SBB koristi električnu energiju potrošača radi napajanja sopstvenog sistema isporuke signala za internet i kablovsku TV, čime su, prema njihovom mišljenju, potrošači obmanuti i dovedeni u teži materijalni položaj, a SBB je navodno sebi obezbedio dodatnu materijalnu korist.

Kako je saopštio SBB, takve optužbe „Efektive“ izazivaju opravdanu sumnju da je reč o nastavku koordinisanih napada na tu kompaniju.

„Čudi sličnost argumentacije izmedju državnih činovnika poput Gorana Vesića i ‘Efektive’. Predsednik ‘Efektive’ Dejan Gavrilović, da je imao dobru nameru, našao bi za shodno da se sa svojim timom obrati upravo kompaniji SBB, ukoliko imaju bilo kakvu sumnju da su se negde na terenu pojavile nepravilnosti, umesto što se laički pozvao na ono što je pročitao u medijima i nakon, kako tvrde, obraćanja nekoliko desetina gradjana“, navodi se u saopštenju SBB-a.

Kompanija SBB je istakla da 24 sata dnevno odgovara na primedbu svakog svog korisnika i da je „Efektiva“ i to, da je želela, mogla da poveri.

„Ali upravo objašnjenje da su postupak pokrenuli samo zbog obraćanja korisnika iz SBB, pokazuje upravo nameru da se nanese šteta samo jednoj kompaniji, jer ova organizacija nije izvršila proveru svih kablovskih operatora kako bi svi potrošači bili u istom položaju. Na identičan način struju za napajanje kablovskog sistema troše i Telekom i kablovski operatori u njihovom vlasništvu. Čudi nas baš zato da jedna organizacija napada samo jednu kompaniju, što je u potpunoj suprotnosti sa zaštitom poštrošača, ukoliko se ima u vidu da svi kablovski operatori funkcionišu na isti način“, ukazao je SBB.

Kompanija je podsetila da udruženje „Efektiva“, koje je zastupalo gradjane koji su uzeli kredite u švajcarskim francima, „nije postupala ovako selektivno, već su obuhvatali postupkom veliki broj banaka“.

„Smatramo da gradjanima i javnosti udruženje ‘Efektiva’ treba da objasni takav način selektivnog ponašanja, jer nas ovakvo njihovo postupanje uverava da tu nema govora o zaštiti potrošača, već o njihovom učešću i doprinosu orkestriranom napadu na kompaniju SBB neistinama“, zaključuje se u saopštenju SBB.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.