U trendu

Sberbanka u Srbiji povećala profit u prvoj polovini godine za 25 odsto (VIDEO)

Ruska Sberbanka u Srbiji ostvarila je za prvih šest meseci ove godine profit od 6,44 miliona evra, što je za 25 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, rekla je danas predsednica Izvršnog odbora banke Marijana Vasilesku.

Ona je na konferenciji za novinare, na kojoj su saopšteni rezultati poslovanja u prvoj polovini 2018. godine, rekla da je u tom periodu zabeležen i rast depozita od 32 odsto u odnosu na prvu polovinu 2017. godine.

„Banka je za prvih šest meseci ove godine zabeležila rast u svim segmentima poslovanja, povećala broj klijenata za devet odsto, plasmani stanovništvu su povećani za 36 odsto, a motor rasta, potrošački krediti porasli su za 44 odsto u odnosu na isti period 2017. godine“, rekla je Vasilesku.

Dodala je da su zaposleni u Sberbanci „veoma ponosni na ostvarene rezultate koji ukazuju na to da su uspeli da uvide stvarne potrebe klijenata i steknu njihovo poverenje“.

Sberbanka je, prema njenim rečima, „kroz strateška partnerstva uspela da se pozicionira kao banka koja klijentima može da ponudi ‘custom made’ (po meri) proizvode i usluge, kreirane prema preferencijama modernog klijenta“.

„Prepoznati smo kao banka koja ima partnerski odnos sa svojim klijentima, kojoj je važno, pre svega njihovo zadovoljstvo i poverenje“, rekla je Vasilesku.

Strateško partnerstvo sa Super karticom, kao najvećim programom lojalnosti, omogućio je, kako je rekla, da Sberbanka značajno razvije poslove sa stanovništvom i taj program ima više od milion registrovanih članova.
 
Istakla je da banka pokazuje i korporativnu odgovornost i da će ove godine uložiti pet miliona dinara za programe pomoći deci i uredjenju pet zdravstvenih ustanova.

Na pitanje kakav će odnos imati Sberbanka prema srpskim preduzećima koja su u sastavu hrvatske kompanije Agrokor, (Frikom, Mivela, Dijamant, Merkator…) Vasilesku je rekla da će kada postanu vlasnici Agrokora, zbog kredita koje ta firma nije mogla da vrati, imati u njoj vlasnički udeo od 39,2 odsto.

„Prvo će se postaviti menadžment i principi po kojima će se voditi kompanija da bi se stabilizovala a dugoročni cilj je prodaja Agrokora“, rekla je Vasilesku.

Izvršni direktor Sberbanke za poslovanje sa privredom Vladimir Bošković rekao je da su u prvih šest meseci ove godine u odnosu na isti period 2017. godine povećani depoziti korporativnih klijenta za 44 odsto.

„Krediti malim i srednjim preduzećima povećani su za 32 odsto, a korporativnoj privredi za 18 odsto“, rekao je Bošković.

Dodao je da je Sberbanka dosta investirala u faktoring (otkup potraživanja) i automatizovala taj proces tako što za nekoliko minuta može da skenira nekoliko hiljada faktura.

Član Izvršnog odbora zadužen za operacije i IT tehnologije Miloš Nedeljković rekao je da je Sberbanka inovativnim tehnološkim rešenjima snizila troškove što je značajno doprinelo rastu profita.

„Sberbanka je prva uvela mogućnost da se režijski troškovi mogu platiti na kasama trgovina“, rekao je Nedeljković i najavio dalji razvoj elektronskog i mobilnog bankarstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.