U trendu

SE podržava Srbiju u borbi protiv pranja novca

BEOGRAD – Kancelarija Saveta Evrope (SE) u Beogradu saopštila je danas da, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, ostaje posvećena pružanju podrške vlastima Srbije u izgradnji snažnog sistema za sprečavanje pranja novca.

Ova poruka je poslata sa skupa posvećenog analizi rezultata projekta SE „Sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji“, koji je održan u Beogradu, a čija je svrha da podrži Srbiju u ispravljanju sistemskih nedostatka u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Šef Kancelarije SE Tobijas Flesenkemper je podsetio da pranje novca, koje je poveano sa različitim krivičnim delima, potkopava osnovne vrednosti koje SE nastoji da zaštiti, kao što su ljudska prava, demokratija i vladavina prava.

„Napori Srbije da pojača borbu protiv pranja novca su preduslov za promociju osnovnih prava i sloboda i za razvoj snažne demokratije u službi svih građana u zemlji“, ocenio je Flesenkemper.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Danijela Vazura je rekla da je Srbija uskladila zakonodavstvo sa međunarodnim standardima u toj oblasti i da spada u retke države regiona koje su to uradile.

Istakla je da je ovo rezultat reformi Vlade Srbije radi ispunjavanja preporuka Komiteta MONEYVAL SE i naknadnih izveštaja.

Posebni izaslanik Vlade Švedske za borbu protiv organizovanog kriminala Hakan Jevrel izjavio je da je borba protiv organizovanog kriminala i njegovog razornog uticaja na društvo, demokratiju i razvoj postala prioritet švedske spoljne politike i ocenio da je pranje novca ključni instrument organizovanog kriminala.

„Procenjuje se da se više od 80 odsto organizovanih kriminalnih grupa u EU infiltrira u legalnu ekonomiju, dok je čak više od 60 procenata njih uključeno u korupciju. Stoga je od velikog značaja da se spreči finansiranje kriminala i smanji finansijska moć organizovanog kriminala. Projekat o kome danas razgovaramo je nesumnjivo jedna od vodećih inicijativa švedske razvojne saradnje u Srbiji u tom pogledu“, rekao je Jevrel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar