U trendu

Šef E. ON-a: Povecati proizvodnju gasa u Nemackoj frakingom

BERLIN – Nemačka bi trebalo da istraži sve opcije za povećanje domaće proizvodnje prirodnog gasa, uključujući i proizvodnju hidrauličkim lomljenjem stena (fraking), izjavio je izvršni direktor nemačkog energetskog dobavljača E.ON-a, Leonard Birnbaum.

„Sada moramo bez tabua istražiti sva rešenja koja će nam pomoći da poboljšamo našu situaciju“, rekao je Birnbaum u intervjuu za podkast VirtšaftsVoše, pošto je Berlin u četvrtak pokrenuo drugu fazu svog energetskog kriznog plana zbog pada isporuka ruskog gasa, prenosi Rojters.

On je ocenio da skromno povećanje domaće proizvodnje ne bi bilo rešenje za trenutnu situaciju sa snabdevanjem, ali bi pomoglo malo.

„Moramo da postavimo sebi pitanje: možemo li da razvijemo nova (gasna) polja u Nemačkoj?“, rekao je Birnbaum, dodajući da bi maksimiziranje domaće proizvodnje moglo da bude deo rešenja i da može biti ekološki prihvatljivije od drugih alternativa.

Proizvodnja prirodnog gasa i nafte opada u Nemačkoj, uglavnom zato što je nekonvencionalna metoda frakinga zabranjena, a zakoni o zaštiti prirode otežavaju dobijanje dozvole za novo bušenje.

Ministar ekonomije Robert Habek je rekao u aprilu da nema planova za promenu zabrane domaće proizvodnje gasa frakingom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.