U trendu

Šef hrvatske HANFE trgovao drzavnim obveznicama pre HNB

ZAGREB – Predsednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga (HANFA), Ante Žigman, trgovao je državnim obveznicama u vreme dok je bio savetnik guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića, uvek par dana pre nego što bi HNB počela trgovanje tim istim obveznicama, piše portal Index.

Žigmanove transakcije su sporne ne samo zbog činjenice da je verovatno znao za HNB-ov plan kupovine obveznica, budući da je bio savetnik guvernera zadužen za fiskalna pitanja, već i zato što mu je kupovina tih hartija pre HNB-a omogućila špekulativnu priliku da te iste obveznice proda vrlo brzo nakon kupovine po višoj ceni, dakle uz profit, navodi portal.

Čim HNB kupuje neku obveznicu Republike Hrvatske njena vrednost po pravilu raste.

Sporna je i činjenica da Žigman, koji je na čelu institucije koja je državni regulator za hartije od vrednosti, trgovanje tim obveznicama nije prijavio ni hrvatskim institucijama, odnosno Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa, a ni međunarodnim institucijama, odnosno Evropskom nadzornom telu za hartije od vrednosne i tržište kapitala (ESMA).

Po zakonu je bio u obavezi da to prijavi.

Redakcija Index istrage je pronašla najmanje tri slučaja Žigmanove kupovine državnih obveznica dok je bio u HNB-u. U jednom slučaju Žigman je kupio obveznice samo četiri dana pre HNB-a, u drugom je razlika bila pet dana, a u trećem devet dana.

Zbog slične afere nedavno su smenjeni neki funkcioneri američkog FED-a.

U odgovoru na upit Indexa, Žigman nije demnatovao da je kupovao državne obveznice neposredno pre nego što bi kupovinu pokrenula HNB i tvrdi da nije koristio povlašćene informacije, te da je kupovao državne obveznice pre dolaska u Hanfu.

Portal naglašava da trgovanje državnim obveznicama nije bilo zabranjeno u HNB-u, ali da je neverovatno da je Žigman trgovao obveznicama samo par dana pre nego što bi tu kupovinu obavila HNB.

Žigman u svemu ovome ne vidi ništa sporno, zaključuje Index.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.