U trendu

Šef MOL-a: Ukinuti ogranicenje cena gorva, izazvace nestasic

BUDIMPEŠTA – Ograničenje cena goriva u Mađarskoj bi trebalo ukinuti jer će to „pre ili kasnije” dovesti do nestašica, ocenio je Žolt Hernandi, glavni izvršni direktor mađarske naftne i gasne kompanije MOL.

Hernadi je rekao, u intervjuu za jednu domaću tv stanicu kasno u nedelju uveče, da se Masjarska suočava sa „izuzetno opasnom“ situacijom jer je ograničenje cene goriva podstaklo potrošnju, prenosi Rojters.

„To nameće pitanje koliko dugo to može da se radi“, rekao je on.

MOL, koji poseduje najveću mrežu benzinskih stanica u zemlji, ranije je pozvao na postepeno ukidanje limitiranih cena goriva.

Ograničenjem, uvedenim prošlog novembra, utvrđena je maloprodajna cena i za benzin od 95 oktana i za dizel na 480 forinti (1,20 dolara) po litru.

Vlada premijera Viktora Orbana uvela je ograničenje, koje će sada trajati do oktobra, kako bi zaštitila potrošače od inflacije koja je dostigla najviši nivo u poslednje dve decenije, pri čemu limitirane cene važe samo za vozila sa domaćim registarskim tablicama, što je izazvalo svađu sa Evropskom unijom.

MOL je prošlog meseca najavio da će vozačima putničkih automobila u Mađarskoj ograničiti kupovinu na 50 litara goriva dnevno na benzinskim pumpama, što je upola manje u odnsou na pre.

Hernadi je rekao da bi Mađarska trebalo upravo sada da pravi zalihe goriva, jer će 65 posto MOL-ovih rafinerije u zemlji biti zatvoreno zbog redovnog održavanja u avgustu, dok njihova rafinerija u Slovačkoj trenutno ne radi, a trebalo bi da bude ponovo pokrenuta 20. jula nakon remonta.

Zbog gore navedenih razloga, pravljenje zaliha ide sporije nego što je planirano, što znači da će MOL morati da zatraži da se oslobodi deo strateških rezervi goriva u zemlji, dodao je Hernadi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.