U trendu

Šef OECD-a umereni optimista oko globalnog min. poreza u EU

DAVOS – Šef Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Matijas Korman izjavio je danas da je „umereni optimista“ da će članice Evropske unije usvojiti važan sporazum o uspostavljanju globalnog minimalnog poreza na dobit korporacija, ali da do implementacije možda neće doći do 2024. godine.

Korman je takođe rekao, na jednom panelu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, da je „neosporno“ da je za Sjedinjene Države u interesu da se pridruže sporazumu koji je prošle godine postignut između skoro 140 zemalja sveta o uspostavljanju globalne minimalne poreske stope od 15 posto na dobit multinacionalnih korporacija, prenosi Rojters.

„Umereni sam optimista da će Evropska komisija predstaviti direktivu za sprovođenje sporazuma“, kazao je Korman, nakon što je ranije danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer izrazio uverenost da će ministri finansija EU jednoglasno podržati globalni minimalni porez na sastanku sledećeg meseca.

Usvajanje odluke o minimalnog globalnoj poreskoj stopi u EU blokirali su prigovori Poljske, koja je u aprilu stavila veto na kompromis za primenu sporazuma o kojem se dogovorilo 137 zemalja.

U međuvremenu, glasanje po tom pitanju zaustavljeno i u američkom Kongresu, što je bio povod za pitanje upućeno Kormanu da li će izgledi za ratifikaciju sporazuma u SAD biti narušeni ako republikanci, koji su protiv, osvoje većinu u Predstavničkom domu i Senatu na izborima u novembru, koji se održavaju na polovini mandata.

Korman je rekao da bi ostale zemlje mogle da sprovode sporazum čak i ako ga Kongres ne usvoji, upozorivši da bi to dovelo američka multinacionalna preduzeća u nepovoljan položaj.

„Ne mogu da zamislim da bi bilo koja zemlja… donela odluku kojom bi sebe dovela u nepovoljan položaj. Smatram da je taj sporazum, bez obzira ko je u većini u Kongresu, nesumnjivo u interesu SAD-a“, naveo je generalniu sekretar OECD-a.

Postojeća američka minimalna poreska stope za kompanije koje posluju u inostranstvu iznosi 10,5 posto, a predložena globalna minimalna stopa je 15 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar