U trendu

Sektor građevinarstva i infrastrukutre otvorio put SRB u EU

BEOGRAD – Ministar građevinarstva Tomislav Momirović izjavio je danas da otvaranjem dva suštinski važna poglavlja u nadležnosti tog ministarstva, Poglavlja 14 za transportnu politiku i Poglavlja 21 za transevropske mreže u okviru Klastera 4, očekuje pozitivan uticaj na investicije i dalji razvoj projekata koji nas povezuju sa Evropskom unijom.

Ministar je naveo da je razvoj saobraćajne infrastrukture preduslov ekonomskog razvoja Srbije.

Momorović ističe da je sektor građevinarstva i infrastrukture otvorio put Srbije u EU, saopštilo je ministarstvo.

„U Poglavlju 14 otvorili smo tržište, usaglasili smo naše zakonodavstvo sa EU, kako bi se omogućile reforme u javnim preduzećima koja posluju u oblasti saobraćaja. Poboljšaće se kvalitet usluge prevoza, smanjiti cene kao i vreme čekanja na granicama. Sa druge strane, u okviru Poglavlja 21 su ulaganja u infrastrukturu, gde imamo istorijska ulaganja radi što boljeg saobraćajnog integrisanja Srbije sa susednim zemljama, uključujući i zemlje članice EU“, naveo je ministar.

Kaže da su završeni ili započeti ogromni projekti izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica, obnove železničke infrastrukture, rekonstrukcije luka i izgradnje aerodroma.

Vest o otvaranju Klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost, sa jučerašnje Međuvladine konferencije o pristupanju Srbije EU, potvrda je da se Srbija nalazi na sigurnom putu ka punopravnom članstvu u EU, naveo je Momirović.

Dodaje da su dva infrastrukturna projekta koja su od važnosti za Poglavlje 21, a koja se implementiraju uz donacije EU: projekat izgradnje autoputa Niš-Pločnik i projekat modernizacije i elektrifikacije deonice pruge Niš-Dimitrovgrad.

Kada je reč o javnim uslugama, Srbija je postigla visok nivo usklađenosti sa pravnim tekovinama EU u oblasti železničkog transporta, dok u oblasti transporta unutrašnjim vodnim putevima nastavlja da povećava svoj nivo usklađenosti, koji je već visok.

Posedujemo funkcionalan sistem rečnih informacionih servisa koji je veoma interoperabilan sa sistemima država članica EU, navode iz ministarstva.

Kada je reč o vazduhoplovnim propisima, Srbija je blizu ispunjavanja svih obaveza predviđenih u prvom prelaznom periodu Sporazuma o uspostavljanju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja.

EU je prepoznala i ocenila da Srbija dobro upravlja procedurama za prelazak granice tokom teškog perioda krize usled pandemije kovid 19.

Izveštaj Evropske komisije o napretku Republike Srbije u 2021. godini pokazuje da je Srbija na dobrom nivou pripremljenosti u ovim oblastima, navode iz ministarstva.

U okviru Klastera 4 (Zelena Agenda i održiva povezanost) nalaze se četiri pregovaračka poglavlja i to: Poglavlke 14 – Transportna politika; Poglavlje 15 – Energetika; Poglavlje 21 – Transevropske mreže i Poglavlje 27 – Životna sredina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.