U trendu

Selakovic zavrsio posetu Azerbejdžanu; Dobri razgovori u Baku

BAKU – Cilj posete Azerbejdžanu bilo je jačanje političkih odnosa, ali i priprema za posetu predsednika Ilhama Alijeva Srbiji u oktobru, poručio je šef srpske diplomatije Nikola Selaković, koji je danas završio zvaničnu trodnevnu posetu toj zemlji.

Selaković je posle Poslovnog foruma u Bakuu, na kome se okupilo i 10 srpskih kompanija, rekao da se u prethodnim danima razgovaralo o jačanju saradnje dve zemlje, pre svega na polju ekonomije.

Ministar je naveo da je značajno što će Beograd posetiti predsednik Alijev i ocenio važnim skup u oktobru, kada će biti obeleženo 60 godina od prvog samita Pokreta nesvrstanih.

U Bakuu je danas održano i šesto zasedanje Međuvladine komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju, na kojoj je poručeno da je primetan rast robne razmene dve zemlje, ali i da je potrebno još više sarađivati na tom polju.

Selaković je za Tanjug rekao da Srbija poštuje nasleđe Jugoslavije i odnose sa narodima i državama, i da je upravo takva poruka poslata u Bakuu – poštovanje poretka koji je uspostavljen Poveljom UN, ali i privrženost miru, solidarnosti, borbi za slobodniji i razvijeniji svet.

Šef srpske diplomatije kaže da obe zemlje podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet i da poštuju principe međunarodnog prava.

„Između naše dve države postoji potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu. A izuzetno dobri odnosi dvojice predsednika usmerivač su svega onoga što mi u državnom sistemu treba da nastavimo da radimo“, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije tokom zvanične posete sastao se sa ptedsednikom, ministrima spoljnih poslova, odbrambene industrije, ministrom za rad, kao i sa predstavnicima azerbejdžanskih kompanija i privrednicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.