U trendu

Senicic: Resenje je u odlaganju roka za vraćanje novca

BEOGRAD – Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je danas da turističke agencije nemaju dovoljno sredstava za vraćanje novca putnicima do 15. januara, kada ističe rok za obeštećenje po osnovu zamenskih putovanja.

Seničić je za Tanjug televiziju istakao da bi država trebalo da pomogne agencijama produženjem roka za vraćanje novca i naveo da bi taj rok valjalo produžiti bar do 1. oktobra sledeće godine.

Pozitivnim je ocenio najave da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija priprema uredbe kojima bi se turističkim agencijama pomoglo i da bi to valjalo uraditi što pre, kako bi i agencije i putnici znali na šta mogu da računaju.

Kada je reč o putnicima, njegov savet je da odu do svoje agencije i da se dogovore.

„Njima zamenska putovanja ne ističu 15. januara već mogu da ih realizuju bilo kada, jer mi imamo dogovor sa našim partnerima da putnici zamenska putovanja mogu realizovati i narednih godinu ili dve“, objasnio je Seničić.

Govoreći o kreditima kao mogućoj pomoći agencijama, istakao je da
povoljni krediti treba da budu dostupni onima koji ne mogu da obezbede dovoljno novca da vrate putnicima jer je glavni interes putničkih agencija da putnici dođu ili do novca ili da iskoriste svoja putovanja.

Ukazao je i da krediti za likvidnost, koji su bili obećani, nažalost nisu realizovani onako kako je trebalo i naveo da je u proteklih 19 meseci realizovano samo oko 30 odsto zahteva.

“ Veliki je broj zahteva malih agencija, subagenata i posrednika u turizmu, koji apliciraju za kredite i plašim se da ako u najskorije vreme ti krediti ne budu dostupni da će oni prestati sa radom,“ istakao je Seničić.

Dodao je da bi neki oblik bespovratne pomoći i brža realizacija kredita koji su obećani, turističkim agencijama dobrodošli u sadašnjoj situaciji kada su opet u potpuno neizvesnoj poziciji, kada je reč o daljim mogućnostima za rad.
Odgovarajući na pitanje kakve je posledice kovid ostavio na turizam Seničić je rekao da su agencije u startu krize pretrpele stravičan udar i ostale skoro bez 75 do 80 odsto zaposlenih.

„Početkom ove sezone koji nije bio loš primljeni su novi radnici a kada se uporedi sadašnja situacija sa onom pre korone, možemo reći da sada imamo 50 odsto ljudi manje“, naveo je direktor YUTE.

Kada je reč o očekivanjima od jesenje i zimske sezone naveo je da je trenutno malo interesovanje za bilo kakva putovanja i da kako sada stoje stvari evropske gradove možemo da zaboravimo na jos neko vreme.

Jedini izuzeci bi mogli biti Budimpešta, Solun, Atina, Istanbul za koje, kako je rekao, još i ima interesovanja za razliku od mnogih drugih destinacija.

Neizvesno je i kako će izgledati skijališna sezona.

„Izvesno je jedino da će biti skijanja u Srbiji i Republici Srpskoj. Videćemo šta će biti sa Bugarskom, koja još ne izlazi sa uslovima za ulazak naših građana“, rekao je Seničić.

Dodao je i da će oni koji imaju zeleni sertifikat verovatno moći da idu na skijanje u Italiju i Austriju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar